Još jedna propala kripto kompanija na sudu

Osnivač Celsiusa negirao optužbe za prevaru

StečajSvetVesti

14.7.2023 11:59 Autor: Vladimir Jokanović 2

Osnivač Celsiusa negirao optužbe za prevaru Osnivač Celsiusa negirao optužbe za prevaru
Osnivač i bivši izvršni direktor propale kompanije Celsius Network Aleks Mašinski (Alex Mashinsky) izjasnio se pred sudom u Njujorku da nije kriv po optužbama... Osnivač Celsiusa negirao optužbe za prevaru

Osnivač i bivši izvršni direktor propale kompanije Celsius Network Aleks Mašinski (Alex Mashinsky) izjasnio se pred sudom u Njujorku da nije kriv po optužbama da je obmanuo kupce u SAD. On je optužen za prevaru i veštačko naduvavanje vrednosti kripto tokena svoje kompanije.

Tri savezne regulatorne agencije optužile su Mašinskog i kompaniju Celsius u vezi sa ovim slučajem, a njemu se stavlja na teret ukupno sedam krivičnih dela, prenosi Reuters. Optužbe uključuju prevaru sa hartijama od vrednosti, prevaru sa robom i prevaru sa kriptovalutama.

Mašinski je jedan od nekoliko kripto mogula koji su optuženi za slična krivična dela, što predstavlja još jedan udarac za industriju koja prolazi kroz krizu, jer je pad vrednosti kriptovaluta doveo do kolapsa nekoliko kompanija, uključujući berzanskog giganta FTX.

Nakon saslušanja u saveznom sudu na Menhetnu, Mašinskom je određena kaucija za puštanje na slobodu u iznosu 40 miliona dolara. Tužilac je naveo da je reč o prevari, bez obzira na to da li je u pitanju staromodna prevara ili neka nova kripto šema.

Kompanija za kreditiranje kriptovaluta Celsius osnovana je 2017. godine, a u julu prošle godine podnela je zahtev za zaštitu od bankrota, nakon što su njeni klijenti požurili da povuku depozite zbog pada vrednosti kriptovaluta. Mnogi od klijenata nisu mogli da pristupe svojim sredstvima.

Kripto zajmodavci poput Celsiusa brzo su rasli dok su cene kriptovaluta bile u ekspanziji tokom pandemije. Kompanije su obećavale deponentima lak pristup zajmovima uz privlačne kamate, a zatim su pozajmljivali tokene institucionalnim investitorima, nadajući se da će profitirati.

Celzijus je bio među prvim kripto kompanijama koje su bankrotirale prošle godine, jer su cene tokena pale usled rasta kamatnih stopa i visoke inflacije. Mašinski je pored ostalog optužen za tržišnu manipulaciju kripto tokenom kompanije poznatim kao Cel, kao i za nezakonito prisvajanje oko 42 miliona dolara od prodaje svojih tokena.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...