SAD prepoznala sajber kriminal kao ozbiljan problem

FBI formira novo odeljenje za borbu protiv kripto kriminala

Hi-techSvetU fokusuVesti

21.2.2022 09:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

FBI formira novo odeljenje za borbu protiv kripto kriminala FBI formira novo odeljenje za borbu protiv kripto kriminala
Nakon porasta kriminala sa kriptovalutama i rensomver napadima (ransomware – blokada kompjuterskih sistema dok se ne plati otkupnina), američki Federalni istražni biro otkrio je... FBI formira novo odeljenje za borbu protiv kripto kriminala

Nakon porasta kriminala sa kriptovalutama i rensomver napadima (ransomware – blokada kompjuterskih sistema dok se ne plati otkupnina), američki Federalni istražni biro otkrio je svoje planove da pokrene novu jedinicu.

Kako je najavljeno, ona će biti posvećena zaustavljanju sajber kriminalaca koji zloupotrebljavaju digitalne valute i nove tehnologije, prenose podgoričke Vijesti.

Na ovogodišnjoj Minhenskoj konferenciji o sajber bezbednosti, zamenica državnog tužioca u Sjedinjenim Američkim Državama, Liza Monako (Lisa Monaco) najavila je formiranje jedinice za korišćenje virtuelne imovine (VAXU), i istakla da će se time sprečiti prevare i pretnje koje zloupotrebljavaju inovacije.

VAXU tim okupiće stručnjake za kriptovalute, analizu blokčejna i zaplenu virtuelne imovine pod jednim krovom, kako bi sproveli istragu i obučili članove FBI-ja kako da se nose sa ovim rastućim pretnjama.

Dodaje se da će jedinica VAXU biti deo odeljenja Ministarstva pravde SAD. Krajem prošle godine osnovan je i tim za sprovođenje zakona vezanih za kriptovalute (NCET).

Pomoćnik državnog tužioca iz Odeljenja za krivična dela Ministarstva pravde SAD, Kenet Polajt (Kenneth Polite), pružio je dalji uvid u saopštenju za javnost zašto je NCET stvoren.

„Uz ubrzan razvoj digitalne imovine i tehnologije, primetili smo porast zloupotrebe ovih inovacija od strane sajber kriminalaca. Oni nezakonito sprovode i podstiču sajber napade, rensomvere i šeme iznude. NCET će služiti kao centralna tačka za napore odeljenja da se uhvati u koštac sa rastom kriminala koji uključuje ove tehnologije“, naglasio je Polajt.

  • Milovan94

    21.2.2022 #1 Author

    U sve oni mešaju svoje prste.

    Odgovori

  • GOCA BG

    21.2.2022 #2 Author

    Tesko ce njih da raskrinkaju…

    Odgovori

  • IRINA

    22.2.2022 #3 Author

    Odlično je što su formirane jedinice poput Vaxu i Ncet značajno je da spreče zloupotrebe i osiguraju bezbednost

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...