Bitcoin zabeležio pad vrednosti od 19 odsto u decembru i 18 odsto u januaru

Nastavlja se sunovrat kriptovaluta

BerzaNovacSvetVesti

1.2.2022 09:30 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Nastavlja se sunovrat kriptovaluta Nastavlja se sunovrat kriptovaluta
Najtrgovanija kriptovaluta po tržišnoj vrednosti, bitcoin, zabeležila je rast samo desetak dana ovog meseca, prema podacima koje je prikupio Bloomberg, dok je ostatak vremena... Nastavlja se sunovrat kriptovaluta

Najtrgovanija kriptovaluta po tržišnoj vrednosti, bitcoin, zabeležila je rast samo desetak dana ovog meseca, prema podacima koje je prikupio Bloomberg, dok je ostatak vremena bila u padu. Ostala digitalna sredstva su takođe veći deo meseca bile u minusu, a ether je pao za otprilike 30 odsto od kraja decembra.

Bitcoin je u januaru pao na samo 33.000 dolara sa rekordne vrednosti od skoro 69.000 dolara pre manje od tri meseca usred šire rasprodaje rizičnog kapitala zbog sve većeg uverenja da će Federalne rezerve (FED) uskoro podići kamatne stope. Pad je pogodio sve aspekte kripto tržišta, od bitcoina, preko takozvanih mim tokena, do kripto berzi i rudara.

„Kriptovalute predstavljaju veoma promenljivu klasa sredstava – i nadam se da su svi koji učestvuju na tom tržištu svesni potencijala volatilnosti“, rekao je Troj Gajeski (Troy Gayeski), glavni tržišni strateg u FS Investments. „Ovo je mnogo složenije okruženje nego pre šest meseci, pre 12 meseci, ili pre 18 meseci, kada su kriptovalute imale ‘zeleno svetlo’ kod svih“, istakao je Gajeski.

U ponedeljak je bitcoin dodatno pao 2,9 odsto i trgovan je na oko 36.680 dolara pre nego što je nadoknadio gubitke. Njegov mesečni pad sada iznosi više od 18 odsto, što je najgori početak godine od pada od 29 odsto u 2018. godini. Ipak, januarski pad nastavak je gubitka vrednosti od 19 odsto tokom decembra. 

Pad cena takođe je doveo do nižeg obima trgovanja, prema izveštaju istraživača tržišta CriptoCompare.

„Makro sentiment oko rizične imovine je vodeći narativ na tržištima, sa očekivanjima značajnog smanjenja kvantitativnog popuštanja centralne banke Sjedinjenih Američkih Država“, napisali su analitičari u izveštaju.

Investicioni proizvodi u digitalnim sredstvima, još uvek mladi finansijski instrumenti, prvi put su od avgusta zabeležili odliv, sa prosečnim nedeljnim gubitkom od 88 miliona dolara do sada u januaru. Ukupna imovina u hartijama od vrednosti vezanim za bitcoin pala je 23 odsto od decembra.

Bitcoin je izgubio otprilike 50 odsto od svog vrhunca u novembru do najnižeg nivoa u januaru. Taj pad ga stavlo na „donji kraj raspona“ velikih povlačenja, istorijski gledano, prema Zaku Pandlu (Zach Pandl) i Izabeli Rozenberg (Isabella Rosenberg) iz Goldman Sachsa.

Ovaj par procenjuje da je od 2011. godine bilo pet prethodnih velikih povlačenja vrednosti tokena sa tadašnjih maksimuma, sa prosečnim padom od vrha do najniže vrednosti od 77 odsto. U proseku, padovi su trajali sedam do osam meseci, piše u njihovoj napomeni. Najveći kumulativni pad bitcoina – gubitak od 93 odsto – desio se 2011. godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...