Prevremeni odlazak predsednika Svetske banke

Malpas najavio ostavku

BankeSvetVesti

17.2.2023 10:38 Autor: Vladimir Jokanović 4

Malpas najavio ostavku Malpas najavio ostavku
Predsednik Svetske banke Dejvid Malpas (David Malpass) najavio je da će se povući sa te funkcije godinu dana pre isteka mandata. Malpas će napustiti... Malpas najavio ostavku

Predsednik Svetske banke Dejvid Malpas (David Malpass) najavio je da će se povući sa te funkcije godinu dana pre isteka mandata. Malpas će napustiti svoju poziciju 30. juna, na kraju fiskalne godine Svetske banke, nakon što je proveo na njenom čelu više od četiri godine.

Malpas nije ponudio nikakav konkretan razlog za odluku i nije objasnio zašto je odlučio da napusti banku na manje od godinu dana do kraja svog petogodišnjeg mandata. „Nakon dugog razmišljanja, odlučio sam da se bavim novim izazovima“, rekao je Malpas, prenosi Guardian. On je u saopštenju istakao da je bila „ogromna čast i privilegija“ služiti kao predsednik vodeće svetske razvojne institucije.

Svetska banka, grupa od 187 zemalja, pozajmljuje novac zemljama u razvoju kako bi pomogla u smanjenju siromaštva. Bivši američki predsednik Donald Tramp (Donald Trump) imenovao je Malpasa za šefa Svetske banke 2019. godine. Kao najveći akcionar, SAD tradicionalno postavljaju predsednika Svetske banke, prenosi CNN.

Tokom Malpasovog mandata, Svetska banka odgovorila je na višestruke krize, uključujući globalnu pandemiju i rat u Ukrajini. Svetska banka saopštila je da je Malpas sproveo rekordne skokove u finansijama kao odgovor na oba slučaja. On se takođe fokusirao na politike za povećanje ekonomskog rasta, smanjenje tereta državnog duga i pomoć u smanjenju siromaštva.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen (Janet Yellen) zahvalila je Malpasu na njegovoj službi, ocenivši da je „svet imao koristi od njegove snažne podrške Ukrajini suočenoj sa ilegalno i ničim izazvanoj invazijom Rusije, njegovog vitalnog rada na pomoći avganistanskom narodu i njegove posvećenosti pomoći zemljama sa niskim prihodima da postignu održivost kroz smanjenje duga“.

Malpasov odlazak dolazi samo nekoliko meseci nakon što je bio primoran da odbije tvrdnje da je poricao klimatsku krizu. Kontroverza je počela nakon što se pojavio na panelu za finansije za klimu na konferenciji u Njujorku u septembru. Tada je na pitanje da li veruje da sagorevanje fosilnih goriva brzo i opasn zagreva planetu, odgovorio da ne zna, jer nije naučnik.

  • TATJANA

    17.2.2023 #1 Author

    Sta ce covek, ima nove izazove

    Odgovori

  • Tina

    17.2.2023 #2 Author

    Iz navedenog, se vidi da ima sve pohvale za njegov rad. Ali za sve zasto, uvek postoji odgovor zato, pa sigurno I kod Malpasa

    Odgovori

  • ZVE84

    19.2.2023 #3 Author

    Video čovek da više ne može….

    Odgovori

  • GOCA BG

    19.2.2023 #4 Author

    Sa razlogom odlazi,a koji je stvarno to javnost nece ni znati…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...