za period od godinu dana

Manja dobit za 1,7 miliona evra Centralne banke Crne Gore

BankeNovacRegionVesti

16.7.2022 12:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 11

Manja dobit za 1,7 miliona evra Centralne banke Crne Gore Manja dobit za 1,7 miliona evra Centralne banke Crne Gore
Centralna banka (CBCG) je prošle godine ostvarila neto dobit od 3,4 miliona evra, što je 1,7 miliona manje nego godinu ranije kada je dobit... Manja dobit za 1,7 miliona evra Centralne banke Crne Gore

Centralna banka (CBCG) je prošle godine ostvarila neto dobit od 3,4 miliona evra, što je 1,7 miliona manje nego godinu ranije kada je dobit bila 5,12 miliona evra, pokazao je izvještaj o finansijskom poslovanju.

Od ukupne dobiti polovina je uplaćena u državni budžet, a ostatak u opšte rezerve vrhovne monetarne institucije, prenosi Mina pozivajući se na Vijesti.

”Smanjenje neto dobiti u odnosu na prethodnu godinu dominantno je rezultat visokih izdataka po osnovu rasta finansijskih rashoda po osnovu negativnih kamatnih stopa na hartije od vrednosti i depozite, na koje nije mogao direktno uticati menadžment CBCG”, objašnjeno je iz vrhovne monetarne institucije.

Značajan rast troškova negativne kamate delom je, kako se dodaje, apsorbovao ostvareni rast prihoda, kao i uštede kroz smanjenje administrativnih, operativnih i troškova zaposlenih tokom prošle godine u odnosu na prethodnu godinu.

Izveštaj o finansijskom poslovanju pokazao je da su ukupni prihodi CBCG u prošloj godini bili 18,97 miliona evra i oni su u odnosu na uporedni godišnji period kada je prihodovano 18,67 miliona veći 1,6 odsto, dok je na rashode potrošeno 15,56 miliona i oni su 14,82 odsto veći nego godinu ranije kada je potrošeno 13,55 miliona evra.

U ukupnim prihodima od finansijskih prihoda ostvareno je 4,27 miliona evra i oni su veći na godišnjem nivou 3,55 odsto, dok su u odnosu na plan veći 38,04 odsto.

CBCG je objasnila da je više ostvarenje zbog rasta prihoda od kamata, realizovanih dobitaka od ukidanja rezervisanja za očekivane kreditne gubitke, dobitaka od prodaje finansijskih sredstava, pozitivnih kursnih razlika i drugih finansijskih prihoda.

Najznačajnija stavka finansijskih prihoda, prihodi od kamata (prihodi od kamata na hartije od vrednosti i prihodi od kamata na depozite) su bili 3,01 milion evra i oni su 10,01 odsto manji u odnosu na 2020. godinu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...