inspirisan istragom pandora papers

SAD usvajaju reviziju zakona o sprečavanju pranja novca

BiznisNovacSvetU fokusuVesti

16.7.2022 10:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

SAD usvajaju reviziju zakona o sprečavanju pranja novca SAD usvajaju reviziju zakona o sprečavanju pranja novca
Velika revizija američkih zakona o sprečavanju pranja novca je na dohvat ruke nakon što je Predstavnički dom Sjedinjenih Američih Država (SAD) usvojio zakon koji... SAD usvajaju reviziju zakona o sprečavanju pranja novca

Velika revizija američkih zakona o sprečavanju pranja novca je na dohvat ruke nakon što je Predstavnički dom Sjedinjenih Američih Država (SAD) usvojio zakon koji bi primorao povereničke kompanije i advokate da pažljivije ispitaju izvor novca i imovine koji se ulivaju u finansijski sistem SAD-a.

Zakon o uspostavljanju novih organa za praćenje preduzeća i rizika po bezbednost (ENABLERS) uključen je u godišnji paket o odbrani, koji je usvojen u četvrtak, prenosi RTCG.

Zakonom se, kako se navodi na sajtu Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (ICIJ) menja 52 godine star Zakon o bankarskoj tajnosti tako što se po prvi put zahteva da poverilačke kompanije, advokati, trgovci umetničkim delima i drugi istražuju klijente i prijave sumnjive aktivnosti američkom Ministarstvu finansija.

Od banaka se već traži da provere svoje klijente i izvore bogatstva, ali drugi američki finansijski akteri su isključeni iz takozvanih pravila due diligence, što je prazan prostor koji su dugo kritikovali stručnjaci za finansijski kriminal i međunarodni nadzornici.

Direktor Transparency International u SAD Skot Grejtak (Scott Greytak), rekao je da je usvajanje zakona blagovremeno i pozvao je Senat SAD da slijedi taj primjer.

„Suzbijanje onih koji omogućavaju globalnu korupciju je prioritet nacionalne bezbednosti najvišeg reda. Ovo je jedina i najvažnija antikorupcijska mera koju Kongres SAD-a može da usvoji upravo sada kako bi spriječio korumpirane ruske zvaničnike i buduće kleptokrate da kriju i čuvaju svoj prljavi novac u Americi“, kaže Grejtak.

Zakonodavci su prvi put predložili zakon u oktobru, inspirisani istragom Pandora Papers, opsežnom saradnjom Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara, Washington posta i drugih medijskih organizacija. Istraga je pokazala kako globalna elita skriva svoje bogatstvo u poreskim rajevima, koji sve više uključuju i SAD, piše na sajtu ICIJ.

  • LJUBIŠA

    17.7.2022 #1 Author

    Nije njima u interesu da spreče pranje novca.
    Koliko novca su oprali i i dalje peru preko ratova i situaciji u Ukrajini?

    Odgovori

  • MAJA

    17.7.2022 #2 Author

    Mr.Dolar je glavni i svi brinu o njemu

    Odgovori

  • ZVE84

    17.7.2022 #3 Author

    Pranje novca je uvek postojalo i tako će i ostati

    Odgovori

  • Milovan94

    17.7.2022 #4 Author

    Nikada se neće sprečiti pranje novca

    Odgovori

  • LEPOSAVA

    17.7.2022 #5 Author

    Ako je tako dobro je

    Odgovori

  • Dzebac

    17.7.2022 #6 Author

    Valjda ce uspeti u tome

    Odgovori

  • Boba3

    17.7.2022 #7 Author

    Malo da i oni capnu od kolaca

    Odgovori

  • VILENJAK

    17.7.2022 #8 Author

    Samo paravan. Peru oni novac godinama, a sada to rade i u Ukrajini.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...