Protesti zbog velike prevare kineskih štediša

Demonstranti tražili svoj novac, a dobili batine

BankeNovacSvetVesti

11.7.2022 15:27 Autor: Vladimir Jokanović 7

Demonstranti tražili svoj novac, a dobili batine Demonstranti tražili svoj novac, a dobili batine
Neidentifikovani muškarci u belim majicama pretukli su štediše koje su se okupile u nedelju na protestu ispred ekpoziture Džengdžou Narodne banke Kine. Nezadovoljne štediše... Demonstranti tražili svoj novac, a dobili batine

Neidentifikovani muškarci u belim majicama pretukli su štediše koje su se okupile u nedelju na protestu ispred ekpoziture Džengdžou Narodne banke Kine. Nezadovoljne štediše od aprila pokušavaju da podignu svoje depozite u provinciji Henan, ali su njihovi računi u ruralnim bankama zamrznuti zbog istrage.

Računi štediša zamrznuti su u aprilu kada je otvorena istraga o tvrdnjama da je privatna investiciona firma u dosluhu sa zaposlenima u četiri banke nezakonito privukla javna sredstva putem online finansijskih platformi, prenosi South China Morning Post.

Kineski regulatorni organi nisu potvrdili količinu novca koji je zamrznut, ali štediše kojih je desetine hiljada, formirale su grupe na društvenim mrežama tvrdeći da je reč o desetinama milijardi juana. Policija Henana privela je više osumnjičenih u vezi sa skandalom, dok je pokrajinska Regulatorna komisija za bankarstvo saopštila da proverava finansije banaka i da će uskoro objaviti plan obeštećenja.

Oko 1.000 nezadovoljnih štediša okupilo se u nedelju ispred jedne od banaka tražeći natrag svoje uloge. Oni su skandirali protiv korupcije i vlade Henana, tražeći od savezne vlade da pokrene istragu. Neki od demonstranata nosili su fotografije legendarnog revolucionarnog vođe Mao Cedunga, koje se često koriste u protestima protiv korupcije u Kini.

Nekoliko minuta nakon početka protesta, stotine muškaraca obučenih u bele košulje i crne pantalone opkolili su demonstrante, dok su nešto dalje stajali uniformisani policajci. Nakon što zvaničnici nisu uspeli da nagovore demonstrante da se raziđu, ljudi u belim majicama rasturili su skup fizički napadajući demonstrante.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...