Druga ekonomija sveta predstavila paket ekonomske podrške, analitičari smatraju da će BDP teško dostići 5,5 odsto

Kina ulaže skoro 75 milijardi dolara u infrastrukturu

InvesticijePreduzetnikSvetVesti

5.7.2022 12:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Kina ulaže skoro 75 milijardi dolara u infrastrukturu Kina ulaže skoro 75 milijardi dolara u infrastrukturu
Kineske vlasti imaju u planu da otvore državni investicioni fond vredan 500 milijardi juana (74,69 milijardi dolara) za ulaganje u infrastrukturu i oporavak oslabljene... Kina ulaže skoro 75 milijardi dolara u infrastrukturu

Kineske vlasti imaju u planu da otvore državni investicioni fond vredan 500 milijardi juana (74,69 milijardi dolara) za ulaganje u infrastrukturu i oporavak oslabljene ekonomije, navode dve osobe upućene u situaciju.

Kineska ekonomija se sporo oporavlja od šokova u lancima snabdevanja, uzrokovanih opsežnim zaključavanjima (lockdown) koja traju od drugog kvartala, a tu su i druge smetnje poput prigušenog tržišta nekretnina, slabe potrošnje i straha od novog talasa infekcije.

Očekuje se da će fond biti osnovan u trećem kvartalu, naveli su izvori za Reuters.

Kineske vlasti su u poslednjih nekoliko nedelja predstavile novi paket ekonomske podrške, međutim, analitičari smatraju da će druga ekonomija sveta sa strogom politikom nulte tolerancije na korona virus ove godine teško dostići ciljani BDP od 5,5 odsto.

Vlada Kine su udvostručile napore za ulaganje u infrastukturu uz obećanje da će izdvojiti 800 milijardi juana za nove kreditne kvote i 300 milijardi juana u finansijskim obveznicama za institucionalne banke koje će finansirati velike projekte.

Kineski potrošači “stežu kaiševe” zbog otkaza i opadanja prihoda, dok se izvoznici suočavaju sa potencijalno oštrim padom, do koga može dovesti agresivna monetarna politika kojom centralna banka pokušava da zauzda infalciju.

Potrošačka inflacija u Kini za sada je uglavnom pod kontrolom, što omogućava vlastima da stimulišu ekonomiju, iako neki analitičari smatraju da bi globalni pritisak na cene do kraja godine mogao da ostavi posledice i kada su domaće cene u pitanju.

Usmeravanje veće količine novca ka infrastrukturnim projektima jedan je od razumnijih poteza kineske vlade, ali moguće je da neće biti dovoljan da ubrza usporenu potrošnju na tržištima nekretnina.

Uzimajući u obzir da je prinos od tradicionalnih projekata kao što su auto-putevi, pruge i aerodromi trenutno znatno niži, Kina se sve više fokusira na infrastrukturu za 5G mrežu, veštačku inteligenciju (AI) i baze podataka.

  • Boba3

    5.7.2022 #1 Author

    Najaca nacija na svetu

    Odgovori

  • NINICA

    23.10.2022 #2 Author

    Kina kao jedna od najozbiljnijih zemlja na svetu i treba da ulaže

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...