Azijska zemlja sprovodi blažu monetarnu politiku kako bi podstakla oporavak ekonomije pogođene pandemijom

Kineske kamatne stope ostaju nepromenjene

BankeNovacSvetVesti

20.6.2022 09:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kineske kamatne stope ostaju nepromenjene Kineske kamatne stope ostaju nepromenjene
Kina se čvrsto držala svoje dosadašnje monetarne politike u vezi sa korporativnim kreditima i pozajmicama za stanovništvo. Međutim, povećanja referentnih kamatnih stopa u centralnim... Kineske kamatne stope ostaju nepromenjene

Kina se čvrsto držala svoje dosadašnje monetarne politike u vezi sa korporativnim kreditima i pozajmicama za stanovništvo. Međutim, povećanja referentnih kamatnih stopa u centralnim bankama širom sveta nepovoljno utiču na odluku Pekinga da stimuliše domaću ekonomiju smanjujući kamate.

Na tržištima vlada uverenje da su kreatori monetarne politike u Kini oprezni kada je u pitanju rizik da vrednost juana pasti, te da će to podstaći odliv kapitala ukoliko odluče da nastave sa monetarnim ublažavanjem koje je uvedeno kao stimulans za ekonomiju pogođenu virusom Covid-19, piše Reuters.

Primarna kamatna stopa na jednogodišnji kredit i dalje je na nivou od 3,70 odsto, dok je kamata za petogodišnji kredit ostala na 4,45 odsto.

Prateći odluku Federalnih rezervi, koje su se odlučile za povećanje od 75 procentnih poena, centralne banke širom Evrope prošle nedelje su podigle referentne kamatne stope, neke čak i do nivoa koji je šokirao tržišta.

Dijametralno suprotne odluke vlasti u Kini i Sjedinjenim Američkim Državama dovele su u aprilu do brisanja prednosti koju je azijska zemlja imala kada su prinosi na obveznice u pitanju, podstakavši tako oštar pad juana. Pored toga dublja inverzija američkih i kineskih obveznica mogla bi da dovede do još većeg pritiska na valutu azijske zemlje.

Oko 90 odsto analitičara u anketi koju je sproveo Reuters prošle nedelje reklo je da očekuje da će u Kini kamatne stope ostati nepromenjene.

U Kini su snižene primarne kamatne stope za petogodišnje kredite, prošlog meseca smanjene u nameri da se oporavi i sektor nekretnina i tako podstakne ekonomski oporavak.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...