Švajcarski bankarski gigant upozorava

Rađa se novi svetski poredak na finansijskim tržištima

BankeNovacSvetVesti

20.6.2022 08:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Rađa se novi svetski poredak na finansijskim tržištima Rađa se novi svetski poredak na finansijskim tržištima
Švajcarska investiciona banka Credit Suisse upozorila je da se finansijska tržišta suočavaju sa „novim svetskim poretkom“ usled agresivnih poteza nekih centralnih banaka koje pokušavaju... Rađa se novi svetski poredak na finansijskim tržištima

Švajcarska investiciona banka Credit Suisse upozorila je da se finansijska tržišta suočavaju sa „novim svetskim poretkom“ usled agresivnih poteza nekih centralnih banaka koje pokušavaju da obuzdaju inflaciju podizanjem referentnih kamatnih stopa.

„Tržišta su zapala u savršenu ‘oluju’. Imamo rastuću inflaciju, veće kamate i rat u Ukrajini kao faktore koji uzimaju danak investicijama. ‘Oluja’ se poslednjih dana pojačala najavom Federalnih rezervi SAD (FED) o najvećem povećanju referentne kamatne stope od 1994. godine, kao i potezima Švajcarske narodne banke, koja je agresivnom monetarnom politikom zatekla tržišta“, izjavio je šef globalnih investicija u Credit Suisse Majkl Štrobak (Michael Strobaek), prenosi Jutarnji list.

Kako prenosi londonski The Daily Telegraph, Štrobek je u depeši poslatoj svojim klijentima, između ostalog, napisao da je došlo do „korekcije” i na berzi obveznica i na berzi deonica, pa su investitori umalo ostali bez sigurnog utočišta.

„Pogođeni su čak i dobro diverzifikovani portfelji. Najava FED-a predstavlja u najmanju ruku resetovanje aktuelnog perioda još uvek niskih kamata i prelazak u eru globalno viših kamata. Tokom perioda prilagođavanja treba očekivati visok raspon i veliku brzinu kretanja cena na tržištima, s obzirom na to da resetovanje sa sobom nosi neizvesnost i, naravno, znatno manje komfornu monetarnu politiku. Jedno od ključnih pitanja je koliko dugo traje ciklus kamatnih stopa, kao i koliko će snažno biti usporavanje privrede“, upozorio je Štrobek.

Međutim, on smatra da investitori ne bi trebalo da gube nadu, kao i da im u ovom trenutku ne bi preporučio da napuste tržište.

„Lako je okačiti kopačke o klin u trenucima najvećih turbulencija i uočenih rizika. Ali čvrsto verujem da situacija nije tako sumorna. Jedan od naših osnovnih investicionih principa je da tok vremena na tržištu uvek preovlada neki trenutak, i to, smatram, treba primeniti sada“, naglasio je Štrobek.

Istovremeno, menadžer fondova obvezničkog fonda Nomura Global Dynamic Ričard Hodžis (Richard Hodges) smatra da FED kontrolišu recesiju podizanjem kamatnih stopa, i predviđa da se tržište neće oporaviti dok se takva monetarna politika ne završi.

„FED je sada fokusiran isključivo na smanjenje inflacije, pa je odlučio da kontroliše recesiju. Njihov cilj je da rebalansiraju razliku između ponude i potražnje smanjenjem potražnje“, naveo je Hodžis.

Međutim, pozvao je investitore da budu strpljenje, odnosno da sačekaju kraj rasta kamata, što će, prema njegovim rečima, biti neverovatna prilika za investitore da dobro zarade.

  • Dragana

    20.6.2022 #1 Author

    Pa da oni zato i rade

    Odgovori

    • Ramamti Ezer

      20.6.2022 #2 Author

      Ovakvo stanje stvari na globalnom planu, je odavno prorečeno. Nije to samo posledica turbulencija na svetskom monetarnom tržištu i rata u Ukrajini. Čovečanstvo se opasno približilo ivici provalije. Sve poluge društva su popustile i političari i trgovci ne znaju na koji način da smire podivljalu ekonomsku zver koja je oličena u nestašicama, gladi, inflaciji i besparici. Ali neće se zaustaviti na ovome. Biblija je prorekla vreme kada će ljudi pobacati svoje zlato, srebro, novac i druge dragocenosti, jer više ništa neće vredeti. Opasno smo se približili tom vremenu, ono je nazvano ‘Velika nevolja’ kakve nije bilo od postanka sveta do danas, niti će je posle ikad biti.

      Odgovori

  • TATJANA

    20.6.2022 #3 Author

    Nije lako ali treba traziti izlaz

    Odgovori

  • MAJA

    20.6.2022 #4 Author

    Na muci se poznaju junaci

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...