Istraga korupcije na američkom tržištu nekretnina

Bela kuća pokreće proveru transakcija u kešu

NekretnineNovacSvetVesti

6.12.2021 15:29 Autor: Vladimir Jokanović 0

Bela kuća pokreće proveru transakcija u kešu Bela kuća pokreće proveru transakcija u kešu
Američka administracija pokrenula je inicijativu za proveru gotovinskih transakcija u sektoru nekretnina, kao deo širokog antikorupcijskog pokreta koji je promovisan na američkom samitu za... Bela kuća pokreće proveru transakcija u kešu

Američka administracija pokrenula je inicijativu za proveru gotovinskih transakcija u sektoru nekretnina, kao deo širokog antikorupcijskog pokreta koji je promovisan na američkom samitu za demokratiju. Američko Ministarstvo finansija sprema nova pravila za pouzdanu identifikaciju lica koja stoje iza plaćanja u kešu.

„Sposobnost ilegalnih aktera za pranje novca iz ilegalnih postupaka putem kupovine nekretnina preti američkoj nacionalnoj bezbednosti i integritetu američkog finansijskog sistema“, saopštilo je Ministarstvo, prenosi Newsnation. Inicijativa dolazi nakon niza procurelih dokumenata, uključujući „Pandora papire“.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) naložio je zvaničnicima u junu da izrade mehanizme za sprečavanje ilegalnih aktivnosti. Njihovi inicijalni predlozi o borbi protiv korupcije sadržani su u američkoj strategiji nacionalne bezbednosti na 38 strana, koja je objavljena u ponedeljak.

„Imajući u vidu relativnu stabilnost sektora nekretnina kao skladišta vrednosti, netransparentnost tržišta nekretnina i nedostatak regulative u toj industriji, tržište nekretnina u SAD nastavlja da se koristi kao sredstvo za pranje novca“, upozorilo je Ministarstvo finansija.

Foto: Pixabay.com

Ministarstvo je ocenilo da pranje novca može da uključuje preduzeća i profesije koje, čak i nesvesno, olakšavaju sticanje imovine u nekretninama u procesu pranja novca, prenosi Financial Times. Pre izrade bilo kakvog propisa, vladi su potrebne informacije o tome koje nekretnine treba da budu predmet kontrole, kao i prag njihove vrednosti u dolarima.

Konkretne povratne informacije koje je administracija javno zatražila, trebalo bi da dovedu do ciljanih reformi i da pomognu da se „smanji teret“ na industriju nekretnina, rekao je neimenovani visoki zvaničnik administracije. Poziv za komentarisanje je jedan od aspekata šire strategije za agresivnije iskorenjivanje korupcije.

Pored pojačanog nadzora onih koji su najbliži transakcijama nekretnina, Bajdenova administracija obavezala se da će odrediti više obaveštajnih i diplomatskih resursa za napore protiv korupcije. Vlada takođe planira da poboljša koordinaciju sa stranim vladama i velikim domaćim vladinim agencijama, uključujući Ministarstvo trgovine.

„Štetni efekti korupcije utiču na skoro sve aspekte društva. To pogoršava društvenu, političku i ekonomsku nejednakost i polarizaciju, ometa sposobnost (federalnih) država da odgovore na krizu javnog zdravlja ili da pruže kvalitetno obrazovanje, degradira poslovno okruženje i ekonomske prilike, pokreće sukobe i potkopava poverenje u vladu“, saopštila je Bela kuća.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...