novi vlasnik društvene mreže planira povećanje poslovnih prihoda od viralnih objava

Mask će naći nove načine za unovčavanje tvitova da bi smanjio troškove

Firme u fokusuHi-techInvesticijeNovacSvetU fokusuVesti

29.4.2022 18:08 Autor: Redakcija Biznis.rs 15

Mask će naći nove načine za unovčavanje tvitova da bi smanjio troškove Mask će naći nove načine za unovčavanje tvitova da bi smanjio troškove
Milijarder Ilon Mask (Elon Musk) ukazao je bankama koje su pristale da pomognu u finansiranju njegove kupovine Twittera u vrednosti od 44 milijarde dolara,... Mask će naći nove načine za unovčavanje tvitova da bi smanjio troškove

Milijarder Ilon Mask (Elon Musk) ukazao je bankama koje su pristale da pomognu u finansiranju njegove kupovine Twittera u vrednosti od 44 milijarde dolara, da bi mogao da ugrozi plate izvršnih direktora i odbora u kompaniji društvenih medija u pokušaju da smanji troškove, ali da će razviti nove načine za unovčavanje tvitova, rekle su tri osobe upoznate sa ovim pitanjem.

Mask se obratio zajmodavcima dok je pokušavao da obezbedi dug za otkup danima nakon što je svoju ponudu poslao Twitteru, rekli su izvori. Njegovo podnošenje dopisa o izvršavanju obaveza prema bankama 21. aprila bilo je ključno za Twitterov odbor koji je prihvatio njegovu „najbolju i konačnu“ ponudu, prenosi NBCnews, pozivajući se na Reuters.

Mask je morao da ubedi banke da je Twitter stvorio dovoljan priliv novca da bi mogao da otplati dug koji je tražio. Na kraju je dobio 13 milijardi dolara zajmova osiguranih od Twittera i marže od 12,5 milijardi dolara vezanih za njegove akcije Tesle. Pristao je da plati ostatak naknade sopstvenim gotovinom.

Mask je tvitovao o ukidanju plata direktora odbora Twittera, što bi, kako je rekao, moglo dovesti do uštede od oko tri miliona dolara. Twitter-ova kompenzacija zasnovana na akcijama za 12 meseci zaključno sa 31. decembrom 2021. godine iznosila je 630 miliona dolara, što je povećanje od 33 odsto u odnosu na 2020, pokazuju korporativni podaci.

U svom obraćanju bankama, Mask je takođe ukazao na bruto maržu Twittera, koja je mnogo niža od sličnih kompanija kao što su Facebook i Pinterest kompanije Meta Platform Inc., tvrdeći da to ostavlja dovoljno prostora za vođenje kompanije na isplativiji način.

Izvori su tražili anonimnost jer je stvar poverljiva. Predstavnik Maska je odbio da komentariše sve ove navode.

Bloomberg News je ranije u četvrtak izvestio da je Mask posebno pomenuo otpuštanje dela zaposlenih. Jedan od izvora je rekao da Mask neće donositi odluke o otpuštanju radnika dok ne preuzme vlasništvo nad kompanijom kasnije ove godine. Nastavio je sa akvizicijom bez pristupa poverljivim detaljima o finansijskom učinku kompanije i broju zaposlenih.

Mask je rekao bankama da takođe planira da razvije funkcije za povećanje poslovnih prihoda, uključujući nove načine zarađivanja novca od tvitova koji sadrže važne informacije ili postaju viralni, naveli su izvori.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...