Upozorenje EU najbogatijem čoveku na svetu

Twitter mora da poštuje evropska pravila

EUSvetVesti

27.4.2022 12:06 Autor: Vladimir Jokanović 9

Twitter mora da poštuje evropska pravila Twitter mora da poštuje evropska pravila
Evropska unija upozorila je izvršnog direktora kompanije Tesla Motors i novog vlasnika kompanije Twitter Ilona Maska (Elon Musk) da će morati da poštuje pravila... Twitter mora da poštuje evropska pravila

Evropska unija upozorila je izvršnog direktora kompanije Tesla Motors i novog vlasnika kompanije Twitter Ilona Maska (Elon Musk) da će morati da poštuje pravila „bilo da je reč o automobilima, ili društvenim mrežama“, kako je naveo evropski komesar za unutrašnje tržište Tjeri Breton (Thierry Breton).

„Prisetimo se Zakona o digitalnim uslugama, a samim tim i obaveze borbe protiv dezinformacija i (širenja) mržnje na mreži, koji će se primenjivati bez obzira na ideologiju njegovog vlasnika“, napisao je na Twitteru francuski ministar za digitalnu tehnologiju Sedrik Ou (Cedrik O), prenosi Politico.

Francuski ministar pozvao se na nova evropska pravila o online sadržaju koja su utvrđena u subotu. Prema novim pravilima, Twitter i druge kompanije društvenih mreža moraće da uklanjaju nezakonit sadržaj poput govora mržnje i pretnji nasiljem. To će uključiti i praćenje političkog govora i dezinformacija. Za nepoštovanje pravila predviđene su novčane kazne u ukupnom iznosu do šest procenata globalnog prihoda kompanije.

Neke evropske zemlje imaju svoja pravila, kao na primer Nemačka, koja primenjuje NetzDG standarde, a prema njima se od društvenih mreža zahteva da u roku od 24 sata uklone neprikladan sadržaj ili se suočavaju sa kaznama do 50 miliona evra. Velika Britanija takođe je pokrenula uvođenje svojih pravila, kroz zakon o bezbednosti na mreži. Prema tom zakonu sadržaj bi mogao da bude označen kao štetan iako nije nezakonit.

Kupujući Twitter za 44 milijarde dolara Mask je najavio „apsolutnu slobodu govora“ na mreži, što bi potencijalno moglo da uključi i obnovu naloga bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa (Donald Trump). O tome kao potencijalnoj opasnosti izveštavaju mnogi zapadni mediji, premda je Tramp izjavio da ne planira povratak na Twitter.

Elon Musk
Ilon Mask / Foto: Tanjug/AP

„Sloboda govora je temelj funkcionalne demokratije, a Twitter je digitalni gradski trg na kome se raspravlja o pitanjima od vitalnog značaja za budućnost čovečanstva“, rekao je Mask prilikom najave o preuzimanju kompanije, prenosi Bloomberg.

Mask ima oko 80 miliona pratilaca na Twitteru, dok se njegova imovina procenjuje na oko 265 milijardi dolara, što ga čini najbogatijom osobom na svetu.

Nalog Donalda Trampa suspendovan je 8. januara prošle godine dok je još zvanično bio predsednik SAD, dva dana nakon napada njegovih pristalica na Kapitol, podseća Guardian. Twitter je saopštio da je Trampov nalog blokiran zbog ponovljenog kršenja pravila kompanije i rizika od „daljeg podsticanja nasilja“. Tramp, koji je u međuvremenu pokrenuo svoju platformu Truth Social imao je 88 miliona pratilaca na Twitteru.

Prema ocenama analitičara očekuje se da će Vašington i Brisel uskoro predstaviti nove zahteve za transparentnost kompanija društvenih mreža, nakon sastanka visokih predstavnika SAD i EU u Parizu u maju, u cilju suzbijanja stranih kampanja i dezinformacija, sa fokusom na Rusiju.

Novi evropski Zakon o digitalnim uslugama predviđa obavezu za kompanije poput Twittera da podnose godišnje izveštaje EU sa detaljima o tome kako se nose sa sistemskim rizicima koje predstavljaju štetni sadržaji, kao što su rasistički komentari ili objave koje veličaju poremećaje u ishrani.

  • Mike

    27.4.2022 #1 Author

    Baš je pitanje života i smrti Twitter…

    Odgovori

    • SNEZANA

      28.4.2022 #2 Author

      Hahaha,bas tako..mnogo ljudi ga I ne koristi,Ili koristi u bespotrebne svrhe.

      Odgovori

  • JOVANA

    27.4.2022 #3 Author

    Twitter odlična mreža

    Odgovori

  • TATJANA

    27.4.2022 #4 Author

    Normalno da mora da postuje evropska pravila

    Odgovori

  • GOCA BG

    27.4.2022 #5 Author

    Videcemo kako ce ispostovati sva pravila…

    Odgovori

  • MARA

    27.4.2022 #6 Author

    Pa kako drugačije..

    Odgovori

  • TINA

    27.4.2022 #7 Author

    Bas je novi vlasnik zadovoljan I srecan

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    28.4.2022 #8 Author

    twitter ne mora više ništa. vlasnik donosi odluke a moć medija je ogromna. nije džabe uloženo basnoslovno bogatstvo
    evopa pokusava da nametne lažnu demokratiju

    Odgovori

  • Maša

    30.4.2022 #9 Author

    Bice kako Musk kaze 🙂

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...