MASK POSTAO DRUGI NAJIMUĆNIJI ČOVEK NA SVETU Preuzeo Gejtsovo mesto na listi bogataša

LifestyleLuksuzPoslovanjePreduzetnikSvetVesti

24.11.2020 12:52 Autor: Julijana Vincan 0

MASK POSTAO DRUGI NAJIMUĆNIJI ČOVEK NA SVETU Preuzeo Gejtsovo mesto na listi bogataša MASK POSTAO DRUGI NAJIMUĆNIJI ČOVEK NA SVETU Preuzeo Gejtsovo mesto na listi bogataša
Američki biznismen Ilon Mask (Elon Reeve Musk), suosnivač kompanije Tesla, krunisao je godinu vrtoglavog uspona novim uspehom budući da je pretekao Bila Gejtsa (William... MASK POSTAO DRUGI NAJIMUĆNIJI ČOVEK NA SVETU Preuzeo Gejtsovo mesto na listi bogataša

Američki biznismen Ilon Mask (Elon Reeve Musk), suosnivač kompanije Tesla, krunisao je godinu vrtoglavog uspona novim uspehom budući da je pretekao Bila Gejtsa (William Henry Gates III) i postao drugi najbogatiji čovek na planeti.

Neto bogatstvo ovog 49-godišnjeg preduzetnika poraslo je sa 7,2 na 127,9 milijardi dolara, što je rezultat još jednog skoka cene akcija Tesle.

Zgrada kompanije TESLA
Foto: Tanjug/AP

Mask je ove godine povećao svoje neto bogatstvo za 100,3 milijarde dolara, najviše od svih u Blumbergovom indeksu milijardera, koji rangira 500 najbogatijih ljudi na svetu. U januaru ove godine, nalazio se na 35. mestu.

Njegov napredak na rang listi bogataša, u najvećoj meri je rezultat rasta cena akcija Tesle, čija se tržišna vrednost približava iznosu od 500 milijardi dolara.

Otprilike tri četvrtine Maskovog neto bogatstva uključuje Tesline akcije, koje vrede preko četiri puta više od njegovog udela u kompaniji Space Exploration Technologies (Spacex).

Zgrada Majksorofta
Foto: Pixabay.com

Ovo je tek drugi put u osmogodišnjoj istoriji Blumbergovog indeksa da je Gejts, suosnivač Microsofta, zauzeo niže mesto od drugog. On je godinama držao prvu poziciju, pre nego što mu je titulu najbogatijeg čoveka na svetu preuzeo osnivač Amazona, Džef Bezos (Jeff Bezos), 2017. godine.

Gejtsovo neto bogatstvo, u iznosu od 127,7 milijardi dolara, bilo bi mnogo veće da godinama nije donirao ogromne dolarske sume u dobrotvorne svrhe.

Samo dobrotvornoj fondaciji koja nosi njegovo ime, Gejts je od 2006. godine dao više od 27 milijardi dolara, napominje Bloomberg, a prenosi Tanjug.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...