Britanci tokom 16 godina preplaćivali usluge čuvene kompanije

Mastercard se suočava sa tužbom vrednom 14 milijardi funti

BankeNovacSvetVesti

25.3.2021 08:30 Autor: Marko Miladinović 2

Mastercard se suočava sa tužbom vrednom 14 milijardi funti Mastercard se suočava sa tužbom vrednom 14 milijardi funti
Specijalni sud u Londonu će doneti odluku da li će biti usvojena najveća kolektivna tužba u istoriji Ujedinjenog Kraljevstva. Ukoliko dođe do njene realizacije,... Mastercard se suočava sa tužbom vrednom 14 milijardi funti

Specijalni sud u Londonu će doneti odluku da li će biti usvojena najveća kolektivna tužba u istoriji Ujedinjenog Kraljevstva. Ukoliko dođe do njene realizacije, kompanija Mastercard moraće da isplati oko 14 milijardi funti nadoknade, ili približno 300 funti po svakom punoletnom Britancu, prenosi agencija Reuters.

Jedan od predvodnika tužbe, bivši britanski finansijski ombudsman Valter Meriks (Walter Merricks) tvrdi da je čuvena kompanija u periodu između maja 1992. i juna 2008. svojim korisnicima u Ujedinjenom Kraljevstvu naplaćivala usluge preko dogovorenog iznosa.

Iako je u tom vremenskom razdoblju Mastercard imao više od 46 miliona korisnika na obuhvaćenoj  teritoriji, sporne su visine naknade koje su se uzimane od maloprodajnih objekata svaki put kada su kupci obavljali transakciju karticama.  

Danas započinje dvodnevno saslušanje koje bi moglo da označi početak suđenja prve masovne kolektivne tužbe na Ostrvu. Meriksa (i britanski narod) pravno savetuje američka advokatska kancelarija Quinn Emanuel.

U Mastercardu su izjavili da do suđenja ne bi trebalo da dođe, jer su njihovi korisnici u tom šesnaestogodišnjem periodu “ostvarivali razne pogodnosti”, kao i da je čitava tužba podstaknuta od strane “američkih advokata i organizacija koje žele da ostvare profit na njoj”.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...