ITALIJAN ZAMENIO ŽUŽANU HARGITAI NA MESTU REGIONALNOG DIREKTORA

Mateo Kolanđeli novi direktor EBRD za Zapadni Balkan

SrbijaVesti

2.4.2021 08:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Mateo Kolanđeli novi direktor EBRD za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli novi direktor EBRD za Zapadni Balkan
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) imenovala je Matea Kolanđelija (Matteo Colangeli) za novog direktora za region Zapadnog Balkana i za direktora kancelarije... Mateo Kolanđeli novi direktor EBRD za Zapadni Balkan

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) imenovala je Matea Kolanđelija (Matteo Colangeli) za novog direktora za region Zapadnog Balkana i za direktora kancelarije u Srbiji.

Kao regionalni direktor, Kolanđeli će biti zadužen za poslovanje EBRD u Albaniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Kosovu*, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji, a sedište će mu biti u kancelariji u Beogradu, navodi se u saopštenju EBRD.

Kolanđeli, koji je trenutno na čelu kancelarije EBRD u Albaniji, izjavio je da će aktivnosti fokusirati na oporavak privrede nakon pandemije Covid-19 i da će zajedno sa partnerima u regionu raditi na izgradnji zelenijih, inkluzivnijih i digitalizovanih privreda na Zapadnom Balkanu.

Foto: Printscreen youtube

Na novoj dužnosti, koju će preuzeti 17. maja 2021. godine, Kolanđeli će naslediti dosadašnju direktorku EBRD za Zapadni Balkan, Žužanu Hargitai, koja je imenovana za generalnog direktora ove međunarodne finansijske institucije za Centralnu Aziju.

Kolanđeli, po nacionalnosti Italijan, započeo je karijeru u EBRD u sedištu u Londonu 2005. godine na poziciji bankara. Zatim je radio kao regionalni bankar u Ukrajini i Bugarskoj, sa posebnim angažovanjem u oblasti energetike, nakon čega je imenovan za direktora kancelarije u Albaniji 2016. Magistrirao je na Londonskoj školi za ekonomiju i političke nauke.

EBRD je, samo prošl godine, investirala 1,3 milijarde evra u Zapadni Balkan. Prioriteti banke u regionu su jačanje privatnog sektora, promocija tranzicije ka zelenoj ekonomiji, kao i jačanje transportne povezanosti unutar regiona i sa susednim evropskim zemljama, navodi se u saopštenju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...