godišnja inflacija je pala u četiri države evropske unije

Međugodišnja inflacija u EU 2,3 odsto, u evrozoni dva procenta

BankeEUNovacVesti

17.6.2021 17:14 Autor: Miljan Paunović 0

Međugodišnja inflacija u EU 2,3 odsto, u evrozoni dva procenta Međugodišnja inflacija u EU 2,3 odsto, u evrozoni dva procenta
Stopa inflacije u Evropskoj uniji iznosila je u maju 2,3 procenta međugodišnje, a u evrozoni dva odsto, objavio je u četvrtak evropski zavod za... Međugodišnja inflacija u EU 2,3 odsto, u evrozoni dva procenta

Stopa inflacije u Evropskoj uniji iznosila je u maju 2,3 procenta međugodišnje, a u evrozoni dva odsto, objavio je u četvrtak evropski zavod za statistiku Eurostat. Međugodišnja inflacija je u aprilu iznosila u EU dva odsto, a u 19-članom monetarnom bloku 1,6 odsto.

Najniže stope inflacije na godišnjem nivou su u maju zabeležili Grčka (-1,2 procenta), Malta (0,2 odsto) i Portugalija (0,5 procenata), a najviše – Mađarska (5,3 odsto), Poljska (4,6 procenata) i Luksemburg ( četiri procenta).

U poređenju sa aprilom, godišnja inflacija je pala u četiri države Unije, ostala je stabilna u jednoj, dok je porasla u 22 zemlje članice.

Najveći doprinos rastu međugodišnje inflacije u evrozoni u maju su dali energetika (1,19 procentnih poena, pp), usluge (0,45 pp), neenergetska industrijska roba (0,19 pp) i hrana, alkohol i duvan (0,15 pp), prema saopštenju Eurostata.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...