povećanju najviše doprineo rast cena energije

Međugodišnja inflacija u evrozoni 2,2% u julu

EUNovacVesti

18.8.2021 16:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Međugodišnja inflacija u evrozoni 2,2% u julu Međugodišnja inflacija u evrozoni 2,2% u julu
Međugodišnja inflacija u ervozoni iznosila je u julu 2021. godine 2,2 procenta, ubrzavši rast u odnosu na jun kada je iznosila 1,9 odsto, prema,... Međugodišnja inflacija u evrozoni 2,2% u julu

Međugodišnja inflacija u ervozoni iznosila je u julu 2021. godine 2,2 procenta, ubrzavši rast u odnosu na jun kada je iznosila 1,9 odsto, prema, u sredu, objavljenim konačnim podacima Zavoda statistiku Evropske unije Eurostata, kojima je potvrđena preliminarna procena.

To je najviša stopa rasta potrošačkih cena u 19-članom monetarnom bloku u poslednje tri godine, odnosno od oktobra 2018. godine, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

Rast inflacije u Evropskoj uniji iznosio je u julu 2,5 odsto na godišnjem nivou, i takođe je ubrzao u odnosu na prethodni mesec kada je iznosio 2,2 procenta.

Najniže godišnje stope inflacije su registrovane na Malti (0,3 odsto), u Grčkoj (0,7 odsto) i Italiji (jedan procenat), dok su najviše izmerene u Estoniji (4,9 odsto), te Poljskoj i Mađarskoj (obe po 4,7 odsto).

U poređenju sa junom, međugodišnja inflacija je u julu pala u devet država članica EU, ostala je stabilna u dve, a porasla je u šesnaest.

Povećanju julske stope na godišnjem nivou najviše je doprineo rast cena energije, zatim hrane, alkohola i duvana, kao i poskupljenje usluga i neenergetskih industrijskih proizvoda, prema podacima Eurostata.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...