MEĐUNARODNI TURIZAM U GUBITKU 730 MILIJARDI EVRA Čak 70 odsto manje putovanja nego prošle godine

BiznisSvetTurizamVesti

28.10.2020 11:15 Autor: Ljiljana Begović 0

MEĐUNARODNI TURIZAM U GUBITKU 730 MILIJARDI EVRA Čak 70 odsto manje putovanja nego prošle godine MEĐUNARODNI TURIZAM U GUBITKU 730 MILIJARDI EVRA Čak 70 odsto manje putovanja nego prošle godine
U svetu je zbog pandemije i ograničenja putovanja za osam ovogodišnjih meseci bilo 70 odsto ili oko 700 miliona međunarodnih turističkih dolazaka manje nego... MEĐUNARODNI TURIZAM U GUBITKU 730 MILIJARDI EVRA Čak 70 odsto manje putovanja nego prošle godine

U svetu je zbog pandemije i ograničenja putovanja za osam ovogodišnjih meseci bilo 70 odsto ili oko 700 miliona međunarodnih turističkih dolazaka manje nego u isto vreme lane, saopštila je Svetska turistička organizacije UN (UNWTO).

Samo u julu ove godine, prema podacima Svetskog turističkog barometra UNWTO, međunarodnih turističkih dolazaka u svetu bilo je 81 odsto, a u avgustu 79 odsto manje nego u tim mesecima prošle godine, za koje se zna da su tradicionalno najprometniji za turizam u jednoj godini i vrhunac letnje sezone na severnoj hemisferi.

„Pad do kraja avgusta ove godine od 70 odsto ili sa 700 miliona manje međunarodnih dolazaka u svetu u odnosu na isti period 2019. znači i gubitak od oko 730 milijardi američkih dolara prihoda od izvoza od međunarodnog turizma. To je više od osam puta veći gubitak nego što je turizam zabeležio u globalnoj ekonomskoj i finansijskoj krizi 2009.“, naglašava UNWTO.

Generalni sekretar organizacije Zurab Pololikašvili ( Zurab Pololikashvili) kaže da će situacija u turizmu imati dramatične socijalne i ekonomske posledice jer dovodi u opasnost milione radnih mesta i preduzeća.

Foto: Tanjug

Svi svetski regioni su za osam meseci imali velike padove međunarodnih turističkih dolazaka u odnosu na isti period prošle godine, a najveći, od gotovo 80 odsto, Azija , koja je bila prva na udaru pandemije.

Afrika i Bliski istok zabeležile su skoro 70 odsto manje dolazaka stranih turista, Evropa 68 odsto, u obe Amerike 65 procenata manje.

UNWTO ponavljaju svoju raniju prognozu da će 2020, ako se nastavi porast broja zaraženih, završiti sa padom međunarodnih turističkih dolazaka od skoro 70 odsto u odnosu na 2019.

„Potražnja za putovanjima i dalje je slaba zbog stalne neizvesnosti oko pandemije i slabog poverenja, a oporavak međunarodne potražnje moguće je u ovakvim okolnostima očekivati uglavnom u trećem kvartalu 2021“, poručuju iz specijalizovane UN agencije za turizam, na osnovu mišljenja stručnjaka iz celog sveta.

Međutim, stručnjaci smatraju da bi se povratak industrije turizma u jačem obliku mogao desiti tek 2022.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...