MERCATOR USKORO U RUKAMA FORTENOVE GRUPE Dobijeno zeleno svetlo za prenos

RegionSrbijaVesti

15.1.2021 08:53 Autor: Marija Jovanović 0

MERCATOR USKORO U RUKAMA FORTENOVE GRUPE Dobijeno zeleno svetlo za prenos MERCATOR USKORO U RUKAMA FORTENOVE GRUPE Dobijeno zeleno svetlo za prenos
Fortenova grupa, prema nezvaničnim informacija, uskoro bi u svoje vlasništvo mogla da prenese oko 70 odsto Mercatora koji su još uvek u vlasništvu Agrokora... MERCATOR USKORO U RUKAMA FORTENOVE GRUPE Dobijeno zeleno svetlo za prenos

Fortenova grupa, prema nezvaničnim informacija, uskoro bi u svoje vlasništvo mogla da prenese oko 70 odsto Mercatora koji su još uvek u vlasništvu Agrokora u stečaju.

Za prenos već su dobili zeleno svetlo od svih tela za zaštitu tržišne konkurencije, osim srpskog, a sve banke Mercatora takođe moraju da se slože sa prenosom, gde navodno više ne bi trebalo da bude teškoća, prenosi Indikator.ba.

Mercator duguje više od 50 miliona evra prema više od 50 banaka, a većina kredita dospeva sledeće godine. Iako je nivo zaduženosti kompanije 5,2, Mercator ne očekuje probleme u reprogramiranju duga, a zajam vredan oko 450 miliona evra dospeva sredinom ove godine.

Fortenova i Mercator
Foto: Biznis.rs

Prelazak u Fortenovu trebalo bi da se izvrši najkasnije u julu ove godine, jer bi nakon tog perioda Agrokor mogao da bankrotira, a Mercator da završi u stečaju.

Komisija za zaštitu konkurencije u Srbiji odobrila je poslednju koncentraciju između Agrokora i Mercatora još iz 2013. godine, pod uslovom da se hrvatski trgovac u Srbiji odrekao (prodao) najmanje 21 trgovinu u 15 gradova Srbije sa ukupnom prodajnom površinom od 20.000 kvadratnih metara.

Slovenački zaštitnik konkurencije dao je svoj pristanak odmah i nije zatražio nikakve dodatne mere, jer koncentracija u Sloveniji, prema njegovom mišljenju, nije dovela do značajnog smanjenja efikasne konkurencije. Tada je bez problema dao svoj pristanak i hrvatski zaštitnik konkurencije, a priča se ponavlja u slučaju Fortenove.

Tagovi
REGION SRBIJA

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...