Na Zagrebačkoj berzi od prošlog četvrtka razmenjeno 44.000 deonica

Mesna industrija Braća Pivac među najvećim deoničarima Podravke

BerzaEUNovacRegionVesti

24.9.2021 09:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Mesna industrija Braća Pivac među najvećim deoničarima Podravke Mesna industrija Braća Pivac među najvećim deoničarima Podravke
U proteklih nekoliko dana u vlasničkoj strukturi kompanije Podravka događaju se zanimljive rokade. Mesna industrija Braća Pivac počela je aktivno da kupuje Podravkine akcije,... Mesna industrija Braća Pivac među najvećim deoničarima Podravke

U proteklih nekoliko dana u vlasničkoj strukturi kompanije Podravka događaju se zanimljive rokade. Mesna industrija Braća Pivac počela je aktivno da kupuje Podravkine akcije, čime je zauzela mesto među deset najvećih deoničara ove firme. Prema registru Središnjeg klirinškog depozitornog društva (SKDD), industrija Pivac je u četvrtak postala deveti najveći deoničar Podravke sa 163.852 akcije na transakcijskom računu OTP banke.

Mesna industrija Braća Pivac je pre dve godine preuzela Kraš, a kupovina Podravkinih akcija podstakla je nagađanja da grupa ima ambicije da preuzme i ovu prehrambenu kompaniju.

Kako navodi suvlasnik Pivca i predsednik uprave u ovoj kompaniji Ivica Pivac, imali su višak kapitala, te su procenili da je isplativo ulagati u deonice Podravke. On je izjavio i da kompanija nema ambicije da preuzme Podravku, prenosi hrvatski portal Danica.

Poslovni prihodi (EUR):
206.971.428,81 (2020)
Broj zaposlenih:
1.142 (2020)

U sredu je Pivac imao više od 150.000 deonica u vrednosti od oko 90 miliona kuna, odnosno preko 12.000.000 evra, a transakcije su se nastavile. U četvrtak je vrednost 160.000 deonica u portfelju premašila 98 miliona kuna, odnosno više od 13.000.000 evra, javlja Poslovni dnevnik.

Aktivna trgovina Podravkinim akcijma počela je prošle nedelje, kada je 15.232 akcija promenilo vlasnika po prosečnoj ceni od 600 kuna (80,03 evra). U petak je količina akcija kojima se trgovalo dostigla broj 14.646, sa promenom cene za 0,33 odsto. Na Zagrebačkoj berzi oglasio se penzioni fond Erste Plavi, potvrdivši tom prilikom da je prodao 28.400 akcija i na taj način se našao ispod granice od 10 odsto. Neuobičajeno veliki broj akcionara u ponedeljak i utorak je razmenio više od 44.000 akcija, a da li se iza njih krije mesna industrija pokazaće se kada SKDD proknjiži transakcije. 

U sredu se situacija na berzi smirila, a trgovina nije iskakala iz uobičajenih obrazaca ni u četvrtak.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...