Traže isplatu oduzete zemlje

Meštani blokiraju izgradnju deonice Preljina-Požega

InfrastrukturaSrbijaVesti

9.8.2022 09:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Meštani blokiraju izgradnju deonice Preljina-Požega Meštani blokiraju izgradnju deonice Preljina-Požega
Nezadovoljni stanovnici čačanskog sela Pakovraće i lučanskih sela Lisice i Negrišori nastavili su blokadu magistralne i regionalne saobraćajnice u okoliki Čačka i Lučana, čime... Meštani blokiraju izgradnju deonice Preljina-Požega

Nezadovoljni stanovnici čačanskog sela Pakovraće i lučanskih sela Lisice i Negrišori nastavili su blokadu magistralne i regionalne saobraćajnice u okoliki Čačka i Lučana, čime i dalje sprečavaju izgradnju deonice Preljina-Požega.

Meštani sela Pakovraće sedmi dan zaredom blokiraju vozila izvođača radova na izgradnji auto-puta (kineski CCCC), dok ostale propuštaju, a blokada vozila preduzeća Cemprom za proizvodnju betona koji se koristi u tim radovima traje već 27 dana.

Čekaju odgovor vlade

Oni su rekli agenciji Beta da će blokade trajati dok im ne bude isplaćena zemlja koja im je oduzeta za izgradnju auto-puta i da još čekaju odgovor vlade Srbije i direktora JP Putevi Srbije Zorana Drobnjaka s kojim su pre nekoliko dana razgovarali o zahtevima.

Drobnjak je posetio nezadovoljne stanovnike Pakovraća drugog dana blokade i obećao da će se založiti u vladi Srbije da im bude isplaćena oduzeta zemlja prema presudi Opštinskog suda.

Opštinski sud je presudio da stanovnicima Pakovraća zemlja koja je oduzeta za izgradnju treba biti plaćena po ceni 1200 do 1400 dinara (od 9,8 do 11,5 eura) po kvadratnom metru.

Prema rečima meštana, prvobitna cena koja im je ponuđena za kvadratni metar oduzete zemlje bila je od 30 do 200 dinara (od 0,25 do 1,6 evra), zbog čega su i žalili.

Stanovnici Pakovraća blokiraju kompaniju Cemprom 27 dana jer su uprkos tome što im nije isplaćena oduzeta imovina dobili rešenja o rušenju 10 kuća koje se nalaze na trasi i prisilnom iseljenju nekoliko porodica koje žive u tim kućama.

Prema njihovim rečima, protest su proširili na blokadu magistralnog puta jer im se nakon 20 dana blokade Cemproma niko od nadležnih nije obratio.

Izgradnja deonice Preljina-Požega zaustavljena je i kod sela Lisice i Negrišori blokadom regionalnog puta Čačak-Lučani, koju su pre 17 dana započeli stanovnici zahtevajući sanaciju lokalnih puteva oštećenih tokom radova, zbog čega im se kvare vozila i otežano putuju do susednih gradova u kojima mnogi rade.

Za deonicu auto-puta Preljina-Požega, dugačke 30,9 kilometara, rok završetak radova , koji su počeli u maju 2019, je 36 meseci, a njihova vrednost je 450 miliona evra.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...