U svetskom kulinarskom vodiču našlo se čak 14 beogradskih restorana

Michelin uvrstio Srbiju na prestižnu gastronomsku mapu

BiznisLifestyleSrbijaTurizamVestiZanimljivosti

7.12.2021 14:22 Autor: Marija Jovanović 7

Michelin uvrstio Srbiju na prestižnu gastronomsku mapu Michelin uvrstio Srbiju na prestižnu gastronomsku mapu
Michelin vodič uvrstio je Beograd i Srbiju u svoju selekciju, čime je odao priznanje lokalnoj kulinarskoj sceni i naglasio kvalitet i raznolikost gastronomske ponude... Michelin uvrstio Srbiju na prestižnu gastronomsku mapu

Michelin vodič uvrstio je Beograd i Srbiju u svoju selekciju, čime je odao priznanje lokalnoj kulinarskoj sceni i naglasio kvalitet i raznolikost gastronomske ponude naše zemlje.

U Michelin vodiču našlo se ukupno 14 prestoničkih restorana, od kojih Iva New Balkan Cusine nosi oznaku „Bib Gourmand“, koja se dodeljuje restoranima vrhunskog gastronomskog kvaliteta koji nude odličnu vrednost za uloženi novac.

Prema uobičajenoj praksi u svim Michelin destinacijama, odabir restorana u Beogradu obavili su anonimni i nezavisni inspektori, a restorani su vrednovani u skladu sa opštim i ujednačenim kriterijumima Michelin vodiča, navode u Turističkoj organizaciji Srbije i dodaju da je zadatak inspektora odabir i preporuka najboljih restorana na svim destinacijama koje su u Michelin selekciji.

Internacionalni direktor Michelin vodiča Gvendal Pulen (Gwendal Poullenne) izjavio je da je ovim izborom Beograd postaje odabir Michelin-a, što će ubuduće doprineti njegovoj reputaciji kao preporučene destinacije za bogata i raznovrsna gastronomska iskustva.

“Protekle dve godine bile su teške za ugostiteljski i turistički biznis, a ova selekcija Beograda je ujedno i prvi korak ka jačanju lokalne industrije, zato što je potencijal ovde prisutan, sa mladim talentima koji su spremni da zablistaju. Novootkriveni dinamizam i važnost gastronomije za stanovnike Beograda rezultiraju srdačnim i obuhvatnim gastronomskim iskustvima u restoranima, koja želimo da delimo sa našim čitaocima i mi se radujemo daljem napretku”, rekao je on.

Foto: Shutterstock

Ovakvo priznanje vrlo je važno za Srbiju zbog pozicioniranja naše zemlje na mapi turističkih destinacija sa stanovišta turističkog prometa i privlačenja visokoplatežnih turista, kaže za Biznis.rs direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) Aleksandar Seničić.

“To će umnogome odrediti jedan deo visokokvalitetne klijentele, tačnije visokoplatežne klijentele, koja se rukovodi Michelin vodičem jer je on najznačajniji putokaz kada je reč o gastronomskoj ponudi. To što smo do sada svi pričali da imamo jako dobru gastronomiju, to nije ništa značilo dok se nije pojavilo u jednom ovakvom vodiču i to će svakako uticati i doneti prevagu prilikom odlučivanja visokoplatežne klijentele da počne da razmišlja o Srbiji. Naročito će privući one turiste koji prate sve te činjenice koje se tiču gastronomske ponude”, istakao je Seničić.

Direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović istakla je da ulazak Srbije na Michelin svetsku gastronomsku mapu potvrđuje kvalitet naše ugostiteljske ponude, koja se na ovaj način izjednačava sa najboljim svetskim gastronomskim destinacijama.

“Ovo je značajno ne samo za restorane koji u ovoj prvoj selekciji dobijaju Michelin oznake, već i za celokupnu ugostiteljsku privredu kao podsticaj daljem podizanju kvaliteta u cilju dostizanja visokih standarda i prepoznatljivosti na međunarodnoj sceni. Ulazak u Michelin vodič doprinosi podizanju vidljivosti destinacije, a u promotivnom smislu obezbeđuje dodatnu medijsku pažnju i veći broj poseta turista“, kazala je Labović.

Beogradski restorani koji su svrstani u kategoriju preporučenih su Salon 1905, Gušti mora, JaM, Enso, Homa, Magellan, The Square, Legat 1903, Ebisu, Comunale Cafè e Cucina, Mezestoran Dvorište i Langouste, kao i restoran Bela Reka, koji je posebno prepoznat zbog svoje posvećenosti održivom razvoju i činjenice da su sastojci koji se koriste za pripremu hrane u ovom restoranu potpuno organski i dolaze sa Homoljskih planina.

Da podsetimo, zbog pandemije korona virusa Michelin vodič (Michelin Guide) odložio je neke od svojih aktivnosti, među kojima je bila i selekcija srpskih restorana.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...