Meksički BDP u prva tri kvartala 2021. godine beleži rast od 4,7 odsto

Migranti poreklom iz Meksika u domovinu poslali više od 50 milijardi dolara

BankeNovacSvetVesti

26.1.2022 18:58 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Migranti poreklom iz Meksika u domovinu poslali više od 50 milijardi dolara Migranti poreklom iz Meksika u domovinu poslali više od 50 milijardi dolara
Količina novca koju migranti iz Meksika šalju svojim porodicama u domovini u poslednje dve godine je značajno porasla i očekuje se da će, kada... Migranti poreklom iz Meksika u domovinu poslali više od 50 milijardi dolara

Količina novca koju migranti iz Meksika šalju svojim porodicama u domovini u poslednje dve godine je značajno porasla i očekuje se da će, kada se saberu brojke za 2021. godinu, biti veća od 50 milijardi dolara. Time bi novčane doznake premašile skoro sve druge izvore prihoda u ovoj zemlji poreklom iz inostranstva.

U mnogim seoskim sredinama većina stanovništva zavisi upravo od doznaka, a gradovi kao što je Komačuen bez ovog vida prihoda ne bi mogli da funkcionišu.

Kao deo meksičkog BDP, doznake su se u prethodnoj deceniji gotovo udvostručile, rastući sa dva odsto u 2010. godini na 3,8 odsto u 2020, navodi se u izveštaju meksičke vlade.

Između 2010. i 2020. godine procenat domaćinstava u Meksiku koja primaju doznake porastao je sa 3,6 na 5,1 odsto, piše Associated Press.

U prvih 11 meseci 2021. godine, novčane doznake beleže rast od 27 odsto, pa je Meksiko sada treća na listi država koje primaju doznake, odmah iza Indije i Kine. Novac koji migranti šalju u Meksiko sada čini 6,1 odsto svetskih doznaka. Nagli rast je podstaknut globalnom pandemijom korona virusa.

Meksički BDP je u 2020. godini pao 8,5 odsto, a u prva tri kvartala 2021. nadoknađeno je oko 4,7 odsto gubitaka. U poslednjem kvartalu, međutim, rast je usporen, a inflacija raste.

Kako se navodi u izveštaju objavljenom na sajtu Liberty Street Economics, predstavnici Federalnih rezervi iz Njujorka su saopštili da je od aprila do septembra 2020. godine oko 24 milijarde dolara otišlo građanima Sjedinjenih Američkih Država koji su rođeni u Meksiku, Centralnoj Americi i Dominikanskoj Republici.

Tagovi
BDP NOVAC

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...