Oštećeno ogledalo svemirskog teleskopa vrednog skoro 10 milijardi dolara

Mikrometeorit pogodio James Webb

Hi-techLifestyleVestiZanimljivosti

11.6.2022 14:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Mikrometeorit pogodio James Webb Mikrometeorit pogodio James Webb
Najmoćniji teleskop koji je ikada lansiran u svemir nedavno je oštećen kada ga je pogodio mali svemirski kamen koji je prolazio kroz solarni sistem.... Mikrometeorit pogodio James Webb

Najmoćniji teleskop koji je ikada lansiran u svemir nedavno je oštećen kada ga je pogodio mali svemirski kamen koji je prolazio kroz solarni sistem.

Iz Nacionalne američke agencije za svemirska istraživanja (NASA) saopšteno je da je minijaturni kamen udario svemirski teleskop James Webb između 23. i 25. maja. U saopštenju se dodaje i da su ovakvi sudari sa mikrometeoritima, odnosno interplanetarnom prašinom, “neizbežni”, piše UPI.

Mikrometeorit je pogodio jedan od najvažnijih delova teleskopa, odnosno jedno od 18 pozlaćenih ogledala koja sakupljaju svetlost iz “dubina univerzuma” i reflektuju tu svetlost ka instrumentu koji tu svetlost skladišti.

Teleskop James Webb, koji košta negde oko 10 milijardi dolara, lansiran je 25. decembra i još nije dostigao punu operativnost.

Pored oštećenog ogledala, naučnici navode da teleskop još uvek može da radi u punom kapacitetu. Prema inicijalnoj proceni, sa ovim kozmetičkim oštećenjem, performanse instrumenata i dalje prevazilaze sve zahteve misije.

“Najnoviji udar nije posledica meteorske kiše i trenutno se posmatra kao događaj koji se nije mogao izbeći”, navela je NASA u saopštenju.

Naučnici navode da ovaj udar neće uticati na datum objave prvih fotografija koje će teleskop napraviti u boji. Ove dugo očekivane slike bi trebalo da budu detaljnije u odnosu na test fotografiju zvezde udaljene 2.000 svetlosnih godina od Zemlje, koju je teleskop snimio u martu ove godine.

Glavno ogledalo novog teleskopa ima prečnik od 6,4 metra i omogućava teleskopu da sakupi više svetlosti i samim tim bolje uhvati svemirske objekte koje Hubble nije mogao ni da detektuje.

  • Milovan94

    11.6.2022 #1 Author

    Šta ćemo sada da radimo.

    Odgovori

  • TATJANA

    11.6.2022 #3 Author

    To je neizbezno

    Odgovori

  • kaćica

    11.6.2022 #4 Author

    Ovo i nije toliko vazno.

    Odgovori

  • ZVE84

    12.6.2022 #5 Author

    Pored tolike tehnologije nisu videli meteorit?!

    Odgovori

  • TINA

    12.6.2022 #7 Author

    Vazno je da taj udar nije znatno ostetio teleskop I da ce moci I dalje da vrsi svoju osnovnu funkciju. Niko to nije zeleo, ali desilo se slucajno

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...