Projekat samo za potrebe kompleksa

Mind park u Kragujevcu dobija aerodrom

BiznisInfrastrukturaInvesticijeSrbijaVesti

29.8.2022 08:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Mind park u Kragujevcu dobija aerodrom Mind park u Kragujevcu dobija aerodrom
Grad Kragujevac stavio je na javni uvid Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu projekta izgradnje aerodroma u okviru kompleksa industrijskog parka Mind. Nosilac... Mind park u Kragujevcu dobija aerodrom

Grad Kragujevac stavio je na javni uvid Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu projekta izgradnje aerodroma u okviru kompleksa industrijskog parka Mind.

Nosilac projekta je kompanija Mind Real Estate, a studiju je izradila kragujevačka Ecologica URBO.

Prema projektu, aerodrom koji će se graditi u radnoj zoni Sobovica-Lužnice na parcelama ukupne površine 605.549 m2, od objekata će sadržati aerodromsku zgradu sa kontrolom letenja, tri hangara za avione sa aneksima, restoran, objekat za održavanje aerodroma sa stanicom za snabdevanje gorivom i vatrogasnu i trafo stanicu.

Od manevarskih površina u planu je poletno-sletna staza sa asfaltnom kolovoznom konstrukcijom, travnata pista za manje avione, devet rulnih staza i četiri platforme.

Aerodrom će se graditi za sopstvene potrebe Mind parka i neće biti za javni saobraćaj.

Planirani projekat će, kako se navodi, biti realizovan u skladu sa standardima i preporukama za aerodrom
referentnog koda 2S.

Aerodromska zgrada imaće ćetiri sprata. Na prizemlju će se nalaziti mini putnički terminal i carina, a projektovana je i pasarela koja vodi od aerodromske zgrade do restorana. Na prvom spratu predviđena je soba za pripremu leta posada aviona i kancelarije administracije.

Na drugom spratu nalaziće se prostorije za školu letenja, metodske jedinice za obuku pilota i sobe za odmor pilota, na trećem sala za učenike sa izlazom na krovnu terasu, dok je četvrta etaža rezervisana za kontrolu leta.

Kada je reč o površinama za manevrisanje, osnovna staza poletno-sletne staze biće dimenzija 1.520×140 metara, sama poletno-sletna staza asfaltna planirana je na 1.400×30 m, travnata pista biće dimenzija 800×50 m, a devet rulnih staza širine po 15 m.

Gradiće se i ulice unutar kompleksa aerodroma i 199 parking mesta. Dokument je na javnom uvidu do 14. septembra.

Kako je ranije najavljeno, budući aerodrom u Mind Parku nosiće ime grada Kragujevca.

Tagovi
AERODROM

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...