Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastrukture za Biznis.rs o strategiji razvoja 32 aerodroma na teritoriji naše zemlje

Na svim aerodromima u Srbiji prioritet razvoj infrastrukture

AnalizaInfrastrukturaInvesticijeSrbijaTurizamVesti

27.6.2022 11:54 Autor: Stanislav Stanišić 11

Na svim aerodromima u Srbiji prioritet razvoj infrastrukture Na svim aerodromima u Srbiji prioritet razvoj infrastrukture
Aerodrom Rosulje kod Kruševca otvoren je juče nakon dve godine izgradnje, uz ulaganje Vlade Srbije vredno 342 miliona dinara. Najviši zvaničnici naše zemlje istakli... Na svim aerodromima u Srbiji prioritet razvoj infrastrukture

Aerodrom Rosulje kod Kruševca otvoren je juče nakon dve godine izgradnje, uz ulaganje Vlade Srbije vredno 342 miliona dinara. Najviši zvaničnici naše zemlje istakli su da novootvoreni aerodrom ima najmoderniju pistu i hangare za male avione, i najavili da će za godinu i po dana moći da ga koriste i veći avioni tipa ATR 72.

Rosulje je peti aerodrom na kome je operater Privredno društvo ‘Aerodromi Srbije’. U sastavu su još i međunarodni aerodrom „Konstantin Veliki“ u Nišu, međunarodni aerodrom „Morava“ u Kraljevu, aerodrom „Ponikve“ kod Užica, koji ima privremeni granični prelaz i po potrebi se koristi i kao međunarodni aerodrom, i aerodrom „Pranjani“ (koji se nalazi u sklopu memorijalnog kompleksa).

Iz Ministarstva građevine, saobraćaja i infrastrukture za Biznis.rs kažu da se na teritoriji Republike Srbije nalaze 32 aerodroma koji imaju sertifikat, dozvolu ili saglasnost za korišćenje, a da su međunarodni aerodromi „Nikola Tesla“ Beograd, „Konstantin Veliki“ Niš i „Morava“ Kraljevo.

„U cilju povezivanja udaljenih područja na teritoriji Republike Srbije potrebna je dalja izgradnja i razvoj aerodromske infrastrukture, bilo da se radi o malim ili velikim aerodromima. Na aerodromu u Nišu rezultati razvoja su vidljivi, s obzirom na to da u aprilu i maju ove godine beleži bolje rezultate nego u rekordnoj 2019. godini. Rad na izgradnji i uređenju aerodroma predstoji, a rezultati izgradnje aerodroma će tek biti vidljivi“, navodi se u dopisu našoj redakciji.

Na aerodromu „Konstantin Veliki“ u Nišu trenutno se izvode radovi na izgradnji nove zgrade terminala. Vrednost projekta, u ovoj fazi, iznosi 11 miliona evra. Takođe, završeni su radovi na instalaciji prilaznih svetala, izgradnji nove trafo stanice, ograde, objekta za smeštaj granične policije i izrada projektno-tehničke dokumentacije za sanaciju poletno-sletne staze. Kupljena je gotovo sva nova oprema.

U toku je izrada projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju novog kontrolnog tornja, kao i za proširenje platforme za parkiranje vazduhoplova, nove rulne staze i celokupnog parternog uređenja.

Na aerodromu „Ponikve“ Užice u završnoj fazi je izgradnja ograde u dužini od 5.198 m. Takođe, u završnoj fazi je izrada dokumentacije za sanaciju poletno-sletne staze i izgradnju platforme. Urađena je i revizija projekta za čišćenje aerodroma od radioaktivnih materijala.

Na aerodromu „Morava“ Kraljevo u toku je izrada Prostornog plana područja posebne namene mešovitog vojno-civilnog aerodroma „Morava“ za proširenje kompleksa aerodroma, kao i izrada projektno-tehničke dokumentacije za proširenje postojeće platforme i izgradnju nove hale za smeštaj opreme.

Nakon krize koja je izazvana virusom COVID-19, vazdušni saobraćaj počeo je polako da se oporavlja, a međunarodni aerodromi u Republici Srbiji beleže odlične rezultate u tekućoj godini.

„Privredno društvo Aerodromi Srbije je u 2022. godini izradilo strategiju razvoja aerodroma na teritoriji Republike Srbije, u kojoj su sagledane mogućnosti razvoja aerodroma i potrebe regiona koji gravitiraju ka tim aerodromima. Takođe, privredno društvo je izradilo plan razvoja za svaki aerodrom pojedinačno u narednom periodu“, prenose iz Ministarstva građevine, saobraćaja i infrastrukture.

  • Mike

    27.6.2022 #1 Author

    A ko je uništio?! Sigurno pre 2012! Još malo da se uzmu parice…ide teška zima….jel znaju da je BG aerodrom bio poplavljen? 🙄

    Odgovori

  • Anna

    27.6.2022 #2 Author

    Nit manje zemlje nit više aerodroma. Kao da imamo površinu zemlje pola Balkanskog poluostrva pa nam treba 20 aerodroma. Koja je ovo megalomanija?

    Odgovori

  • MAJA

    27.6.2022 #3 Author

    Aerodrom je ogledali zemlje

    Odgovori

  • MARA

    27.6.2022 #4 Author

    Hoće li svi imati odvod za prokišnjavanje 🙂

    Odgovori

  • kaćica

    27.6.2022 #5 Author

    Naravno znacice svima ovaj razvoj.

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    27.6.2022 #6 Author

    32 aerodroma u SRB ???

    Odgovori

  • TATJANA

    27.6.2022 #7 Author

    Znacajno ali neshvatljivo u ovoj krizi

    Odgovori

  • GOCA BG

    27.6.2022 #8 Author

    Samo nekase ulaze,ako nista drugo imacemo dobre aerodrome…

    Odgovori

  • JANA

    28.6.2022 #9 Author

    Prvo da se sredi da ne prokisnjava ,a posle sve ostalo …jos uvek nekako jadno izgleda

    Odgovori

  • TINA

    3.7.2022 #10 Author

    S obzirom da cemo imati letece automobile, sasvim je ocekivano da ce se praviti I sto vise aerodroma. Negde moraju da slete

    Odgovori

  • ZVE84

    3.7.2022 #11 Author

    Krajnje vreme je bilo….

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...