U narednih 20 godina potrebno 360 milijardi evra kapitalnih izdataka

Evropski aerodromi se još uvek oporavljaju od gubitaka uzrokovanih pandemijom

BiznisPoslovanjeTurizam

24.6.2022 12:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 13

Evropski aerodromi se još uvek oporavljaju od gubitaka uzrokovanih pandemijom Evropski aerodromi se još uvek oporavljaju od gubitaka uzrokovanih pandemijom
Evropski aerodromi se još oporavljaju od neviđenog kolapsa prihoda izazvanog pandemijom, koji je rezultirao istorijskim gubicima od preko 20 milijardi evra u poslednje dve... Evropski aerodromi se još uvek oporavljaju od gubitaka uzrokovanih pandemijom

Evropski aerodromi se još oporavljaju od neviđenog kolapsa prihoda izazvanog pandemijom, koji je rezultirao istorijskim gubicima od preko 20 milijardi evra u poslednje dve godine, što je ekonomski šok za svaku industriju, smatra generalni direktor ACI EUROPE Olivier Jankovec.

“S obzirom na to da su vlade uglavnom fokusirale finansijsku podršku na avio-kompanije i da su mogućnosti smanjenja troškova gotovo iscrpljene, evropski aerodromi nisu imali drugu opciju osim da gomilaju dugove, što je rezultiralo povećanjem ukupnog duga i obaveza aerodroma za ogromnih 60 milijardi evra u poređenju sa periodom pre pandemije”, naveo je Jankovec na Generalnoj skupštini i kongresu Međunarodnog saveta aerodroma Evrope, koji se održavaju u Rimu.

Sveukupno gledano, kako je rekao, obim putnika ostaje ispod nivoa iz 2019. godine za većinu aerodroma, pri čemu potražnja ima tendenciju da bude koncentrisana na periode špica.

“Ovo ne samo da je značajan problem u kontekstu akutnog nedostatka osoblja, već i povećava troškove uz nagle odlive gotovine”, naveo je Jankovec.

On je objasnio da u isto vreme povećana konkurencija na aerodromima pogoršava, kako je opisao, nemilosrdne pritiske avio-kompanija na naknade za korisnike aerodroma.

“Pri tome, regulatori i dalje prečesto slušaju avio-kompanije umesto da dozvole aerodromima da reše svoje legitimne i proporcionalne finansijske zahteve”, podsetio je Jankovec.

U tom kontekstu, kako je rekao, vraćanje zarada na nivo pre pandemije biće izazov.

“U kombinaciji sa servisiranjem duga, ne može se pobeći od činjenice da se aerodromi suočavaju sa investicionom krizom. Smanjenje kapitalnih izdataka sa evropskih aerodroma u protekle dve godine iznosilo je sedam milijardi evra, s tim što će porasti još više jer inflatorni pritisci samo pogoršavaju situaciju”, kazao je Jankovec.

Inflacija je počela snažno da pogađa aerodrome, povećavajući njihove operativne troškove – posebno za troškove za osoblje i energiju, koji zajedno iznose u proseku 45 odsto operativnih troškova aerodroma. Evropskim aerodromima, kako je naveo, potrebno je oko 360 milijardi evra kapitalnih izdataka u narednih 20 godina.

“Ali, inflacija je takođe počela da utiče na investicione odluke, pošto naglo povećanje cene materijala i zaliha sada dovodi u pitanje održivost tih investicija”, rekao je Jankovec i dodao da nema sumnje da inflatorna spirala u kojoj se sada nalazimo samo pogoršava stvari.

“Aerodromi jednostavno neće moći da vraćaju dug i istovremeno investiraju”, upozorio je Jankovec.

On smatra da će dalja automatizacija i digitalizacija biti od suštinskog značaja, ne samo za povećanje operativne efikasnosti i poboljšanje iskustva putnika, već i za izgradnju veće otpornosti.

 • TATJANA

  24.6.2022 #1 Author

  Ko zna koliko ce trebati za oporavak

  Odgovori

 • GOCA BG

  24.6.2022 #2 Author

  Kolike gubitke nose zbog pandemije,trebace dosta vremena da se oporave…

  Odgovori

 • Milovan94

  25.6.2022 #5 Author

  Dogo će trajati proces oporavka

  Odgovori

 • Dzebac

  25.6.2022 #6 Author

  Avio kompanije i turizam najvise gube

  Odgovori

 • SNEZANA

  26.6.2022 #7 Author

  Procice dug period dok se ne oporave potpuno

  Odgovori

 • Lelica

  26.6.2022 #8 Author

  Svakako ce se oporaviti,propasti nece to je sigurno.

  Odgovori

 • VERA

  26.6.2022 #9 Author

  Naravno da ce da se oporave.

  Odgovori

 • MAJA

  26.6.2022 #10 Author

  Sta cemo morali su pretrpeti krizu

  Odgovori

 • DANIJELA

  26.6.2022 #11 Author

  Svet se nije oporavio od posledica pandemije a vec je krenula ekonomska katastrofa.

  Odgovori

 • kaćica

  26.6.2022 #12 Author

  Sada ce putovanja pa ce se oporaviti.

  Odgovori

 • SLAVICA

  16.7.2023 #13 Author

  Lako mi je za njih, brzo ce oni stati na noce

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...