Gradonačelnik Tivta Željko Komnenović za Biznis.rs o novim investicijama i letnjoj turističkoj sezoni

Ulaganje u aerodrom je obaveza državne kompanije, a ne opštine Tivat

InfrastrukturaInvesticijeRegionTurizamVesti

12.5.2022 10:02 Autor: Stanislav Stanišić 6

Ulaganje u aerodrom je obaveza državne kompanije, a ne opštine Tivat Ulaganje u aerodrom je obaveza državne kompanije, a ne opštine Tivat
„Opština Tivat ne planira ulaganja u Aerodrom Tivat, budući da ovim objektom upravlja državna kompanija Aerodromi Crne Gore, ali planira investicije u održavanje i... Ulaganje u aerodrom je obaveza državne kompanije, a ne opštine Tivat

„Opština Tivat ne planira ulaganja u Aerodrom Tivat, budući da ovim objektom upravlja državna kompanija Aerodromi Crne Gore, ali planira investicije u održavanje i unapređenje prostora u neposrednom okruženju aerodroma namenjenog za parkiranje vozila i autobusa“, kaže za Biznis.rs gradonačelnik Tivta Željko Komnenović. Na taj način je naš sagovornik odgovorio na zahtev Aerodroma Crne Gore da se Tivat uključi u finansiranje modernizacije vazdušne luke.

Pored toga, u saradnji sa lokalnim i državnim organima i službama, Opština Tivat u skladu sa svojim nadležnostima aktivno radi na iznalaženju najboljih rešenja u regulisanju saobraćajnog režima i uspostavljanju komunalnog reda na tom prostoru, a u cilju rešavanja problema saobraćajnih gužvi koji je posebno izražen u periodu letnje turističke sezone.

Komnenović ističe da je poslovanje Aerodroma Tivat izuzetno važno za opštinu, jer pored zapošljavanja lokalnog stanovništva obezbeđuje bolju saobraćajnu dostupnost Tivta koji svoju privredu bazira na turizmu.

„Aerodrom Tivat je jedna od glavnih karika turističke ponude i samim tim recepcija za sve goste koji dolaze prvenstveno u Tivat, ali i na celo crnogorsko primorje“, naglašava gradonačelnik Tivta.

Pravac razvoja grada ide u smeru razvijanja gradske infrastrukture, i to pre svega u pogledu saobraćajne i komunalne.

„Prethodnih godina razvoj grada nije pratio ubrzan razvoj lokalne turističke privrede i trenutni kapaciteti teško zadovoljavaju osnovne potrebe grada. Ovo je ključni faktor za dalje povećanje nivoa usluga koje pružamo našim gostima, kao i omogućavanje daljih investicija u razvoj turizma i hotela“, ocenjuje Željko Komnenović.

Foto: Pixabay.com

Aktivnosti na promociji turizma više nisu sezonsko pitanje i zbog toga je Turistička organizacija opštine Tivat još u septembru prošle godine započela aktivnosti na pripremi i promociji turističke sezone 2022. godine.

Kroz Aerodrom Tivat je od početka godine do 1. maja prošlo ukupno 62.293 putnika. Tokom aprila je počeo da raste obim saobraćaja zbog povećanja broja redovnih letova i uvođenja novih sezonskih linija, pa je tako tokom prošlog meseca vazdušna luka u Tivtu imala ukupno 30.030 putnika.

To je skoro četiri puta više nego u istom mesecu prošle godine kada je promet bio samo 6.894 putnika, ali je ovaj rezultat još uvek samo 54,1 odsto od broja putnika koje je aerodrom imao u aprilu do sada rekordne 2019. godine.

„Aktivnosti na promociji turističke ponude za ovogodišnju sezonu realizuju se putem različitih kanala, kroz sajamske nastupe i direktne promocije, studijske grupe novinara i turoperatora, digitalni marketing. TO Tivat intenzivno radi na realizaciji regionalne kampanje „Road show” koja je planirana za maj, a kada su turističke niše u pitanju, u cilju promocije prirodnog rezervata Tivatskih Solila kao idealne lokacije za posmatranje ptica sredinom jula planiran je nastup na sajmu u Velikoj Britaniji „Global Birdfair“. U saradnji sa turističkim organizacijama Kotora i Herceg Novog, Turistička organizacija Tivta radi zajedničku marketinšku kampanju sa turoperatorom Jet2Holidays na tržištu Velike Britanije“, objašnjava Željko Komnenović.

Tivat je u prethodnom periodu takođe ugostio studijske grupe iz Albanije, Turske i Srbije, a očekuju se i grupe influensera iz Slovenije.

Imajući u vidu dešavanja u Ukrajini, aktivnosti su usmerene prema tržištima sa kojima su uspostavljeni direktni letovi. Ove godine najavljeni su letovi iz Češke, povećan je broj letova prema Turskoj i Izraelu, a najavljeni su i letovi iz Rijada, Dubaija i Kazahstana. Avio povezanost sa tržištem Nemačke, Velike Britanije, Francuske, Skandinavije i Luksemburga je takođe dobra.

Predstavnici tivatske hotelske i turističke privrede izuzetno su zadovoljni najavama za predstojeću turističku sezonu.

„Prema dostupnim informacijama, rezervacije su pretežno sa tržišta Nemačke, Velike Britanije, Švajcarske, Francuske, Austrije, Belgije, Turske, Poljske i Izraela. Naravno, prisutno je i interesovanje gostiju iz regiona – najviše iz Srbije, kao i svake sezone. Podaci od 21. aprila, kada je rađeno brojno stanje gostiju u gradu, pokazuju da je u Tivtu boravilo 2.528 gostiju, što je tri puta više nego prethodne godine na isti dan. U odnosu na 2019. godinu, kada je u Tivtu boravilo 1.917 gostiju, beležimo povećanje od 32 odsto“, zaključuje Komnenović.

  • MADMAX

    12.5.2022 #1 Author

    Najrizičniji aerodrom.

    Odgovori

  • JANA

    12.5.2022 #2 Author

    Uvek je i bilo da drzava popravlja i pravi ,a ne opstine

    Odgovori

  • Emilija

    12.5.2022 #3 Author

    Jeste odgovornost drzave i treba uloziti u aerodrom da izgleda svetski

    Odgovori

  • GOCA BG

    13.5.2022 #4 Author

    Drzava treba da ulozi,aerodrom im izgleda kao kontejner…

    Odgovori

  • TINA

    15.5.2022 #5 Author

    Treba lepo da se dogovore, sta je cija duznost

    Odgovori

  • FRUIT04

    15.5.2022 #6 Author

    Drzava treba da ulozi, toliko su preskupe karte do CG imaju novca to je sigurno

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...