Odnos između izdavaoca elektronske fakture i informacionog posrednika, uređivaće se ugovorom, a ne zakonom

Ministarstvo finansija demantuje tvrdnje Računovodstvene komore da će e-fakture biti dodatni trošak za privrednike

PoslovanjePreduzetnikVesti

13.3.2021 08:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Ministarstvo finansija demantuje tvrdnje Računovodstvene komore da će e-fakture biti dodatni trošak za privrednike Ministarstvo finansija demantuje tvrdnje Računovodstvene komore da će e-fakture biti dodatni trošak za privrednike
„Uvođenje elektronskog fakturisanja kao deo obaveznog privrednog poslovanja biće uvedeno nacrtom Zakona o elektronskom fakturisanju, koji je bio na javnoj raspravi, nakon koje su... Ministarstvo finansija demantuje tvrdnje Računovodstvene komore da će e-fakture biti dodatni trošak za privrednike

„Uvođenje elektronskog fakturisanja kao deo obaveznog privrednog poslovanja biće uvedeno nacrtom Zakona o elektronskom fakturisanju, koji je bio na javnoj raspravi, nakon koje su usvojene određene primedbe, predviđen je prestanak važenja člana 9. stav 3. i člana 64. stav 3. Zakona o računovodstvu („Službeni glasnik RS”, broj 73/19)“, tvrde u Ministarstva finansija, reagujući na tekst „Novi nameti za preduzetnike, kazne za neizdavanje e-fakture od 500.000 do dva miliona dinara“. Demantuju i da će početak primene Zakona u javnom sektoru biti od 1. jula 2021. godine.

Predsednica  Udruženja „Računovodstvena komora  Srbije“ Snežana Mitrović rekla je u izjavi koju je naš portal objavio 9. marta ove godine,  da se „Zakon o elektronskoj fakturi kreira, kako zakonodavac kaže, na osnovu srpskog standarda“.

„Tačan naziv propisa je Zakon o elektronskom fakturisanju, a napominjemo da je „srpski standard“ identičan međunarodnom standardu 16931-1:2019, s obzirom na to da Institut za standardizaciju nije prevodio EN standarde, već je usvajao SRPS standarde na engleskom jeziku, a sam standard konzistentan je sa relevantnim odredbama Direktive 2016/112/EC“, navode iz Ministarstva finansija.

Takođe, prema navodima Ministarstva finansija nacrt Zakona predviđa obavezu izdavanja elektronskih faktura, ali ne uslovljava dostavljanje preko informacionih posrednika. Naime, Republika Srbija uspostavlja Sistem elektronskih faktura, koja će omogućavati radnje slanja, prijema, evidentiranja i čuvanja elektronskih faktura bez nadoknada za korišćenje.

 „Informacioni posrednici su predviđeni nacrtom Zakona kao dodatna, opciona varijanta koju privredni subjekti mogu koristiti, te poreski obveznici poslove u vezi sa izdavanjem, slanjem, primanjem i čuvanjem elektronskih faktura mogu poveriti informacionom posredniku koji poseduje saglasnost nadležnog ministarstva. Sam odnos između izdavaoca elektronske fakture, ili primaoca elektronske fakture sa jedne strane i informacionog posrednika sa druge, uređivaće se ugovorom, a ne zakonom“, objašnjavaju iz Ministarstva i netačnom označavaju navode predsednice Udruženja „Računovodstvena komora Srbije“ da će uloga informacionih posrednika predstavljati dodatni izdatak i povećati troškove poslovanja u radu poreskih obveznika.

U Ministarstvu finansija smatraju proizvoljnom i izjavu predsednice Mitrović „da će uvođenje e-faktura doprineti pravnoj nesigurnosti u korišćenju podataka koji mogu biti zloupotrebljeni i dostupni konkurenciji“, već ističu  da je dostavljanje faktura elektronskom poštom „jednostavnije, brže, mnogo jeftinije, ali i mnogo sigurnije“.

Kao predlagači propisa, iz Ministarstva finansija naglašavaju i „da sistem elektronskih faktura uspostavlja Republika Srbija, koja informacione sisteme uspostavlja u skladu sa Zakonom o informacionoj bezbednosti,  te da je nejasno zašto se ističe da će to doprineti pravnoj nesigurnosti i mogućnosti zloupotrebe podataka, kao ni ocena da je dostavljanje dokumenata elektronskom poštom, čiji provajderi su uglavnom inostrani, „mnogo sigurnije“.

„Svakako, kada je reč o pretpostavki da je „jednostavnije, brže, mnogo jeftinije“ , ističemo da je korišćenje sistema besplatno. Naredna konstatacija u tekstu da se uvodi „dodatno opterećenje za poreske obveznike i otežanje procedura u radu“ nije u korelaciji sa bilo kakvim finansijskim opterećenjem“,  kažu iz nadležnog Ministarstva.

Sistemom elektronskih faktura, dodaju oni, predviđeno je izdavanje knjižnih odobrenja i zaduženja, tako da nije tačna ocena da se radi o otežanim i skupljim uslovima poslovanja, s obzirom na to da, kao što je objašnjeno, ne postoje dodatni troškovi.

  • Aleksandra

    13.3.2021 #1 Author

    Kada će biti objavljen Zakon o elektronskom fakturisanju? Prošlo je 15 dana od rasprave. Ministarstvo finansija i Računovodstvena komora Srbije moraju sarađivati i MF bi morao uvažavati pitanja i zabrinutosti Komore, jer postoje nejasnoće. Milion pitanja su postavljana na webinarima i biće ih još. Samo 55 učesnika je bilo na raspravi Nacrta, što nije dobro. Za početak morale bi se dati jasne smernice Privatnom sektoru kako da pošalje e-fakturu Javnom sektoru od 01.07.2021, kao i da li se rok za to pomera. Ako će Privatni sektor praviti svoj sistem MED ili koristiti IP, onda sertifikujte Informacione posrednike, objavite Zakon, dozvolite da se pridružimo elektronskom siszemu faktura, SUR… Hvala

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...