pojednostavljena procedura u odnosu na raniji period

Ministarstvo rudarstva i energetike: Solarni paneli na mreži za 20 dana

InfrastrukturaInovacijeSrbijaU fokusuVesti

5.7.2022 17:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Ministarstvo rudarstva i energetike: Solarni paneli na mreži za 20 dana Ministarstvo rudarstva i energetike: Solarni paneli na mreži za 20 dana
Za priključenje solarnih panela na mrežu, uz ispravnu dokumentaciju i prethodno pravilno povezivanje, danas je potrebno oko 20 dana, rekla je državna sekretarka Ministarstva... Ministarstvo rudarstva i energetike: Solarni paneli na mreži za 20 dana

Za priključenje solarnih panela na mrežu, uz ispravnu dokumentaciju i prethodno pravilno povezivanje, danas je potrebno oko 20 dana, rekla je državna sekretarka Ministarstva rudarstva i energetike Srbije Jovanka Atanacković.

Ona je, kako je navedeno u saopštenju tog ministarstva, rekla da je Zakonom o korišćenju obnovljivih izvora energije (OIE) i izmenama podzakonskih akata, procedura sticanja statusa kupca proizvođača bitno pojednostavljena.

„Umesto nekadašnjih više od 20 koraka, za koje je bilo potrebno više od godinu dana, danas je za priključenje solarnih panela na mrežu, uz ispravnu dokumentaciju i prethodno pravilno povezivanje, potrebno oko 20 dana“, rekla je Atanacković.

Dodala je da će ministarstvo zajedno sa energetskim subjektima nastaviti da radi na tome da se taj rok dodatno skrati do kraja godine, sa ciljem da se čitava procedura može završiti u roku od pet dana, elektronski, prenosi agencija Beta.

Postupak je, kako je rekla, prema ranijim propisima predviđao izradu Idejnog rešenja, pribavljanje Uslova za projektovanje i priključenje u Elektrodistribuciji, Lokacijske uslove, izradu projekata za građevinsku dozvolu i Rešenje o odobrenju izvođenja radova ili Građevinske dozvole, komisiju za tehnički pregled, i druga odobrenja, kao i upotrebnu dozvolu.

„Danas ništa od toga nije potrebno, već je sve pojednostavljeno i u skladu sa novom regulativom, građani grade solarno postrojenje na sopstvenom objektu samo uz obavezu pribavljanja Izjave izvođača radova sa potvrdom odgovornog izvođača radova da su uređaji, instalacije i merno mesto ispravni i izvedeni u skladu sa propisima i standardima“, rekla je Atanacković.

Nakon postavljanja solarnih panela, kako je rekla, licencirani inženjer pregleda instalacije, i daje izjavu da su uređaji, instalacije i merno mesto ispravni i izvedeni u skladu sa propisima i standardima, a zatim se građanin obraća snabdevaču radi zaključenja ugovora o potpunom snabdevanju sa Elektroprivredom Srbije.

Po zaključenju ugovora, snabdevač, kako je rekla, bez odlaganja obaveštava Elektodistribuciju o zaključenom ugovoru. U roku od pet dana operator sistema je dužan da pristupi povezivanju solarnih panela na sistem. Kada dođu ovlašćena lica Elektrodistribucije, građani su dužni da na licu mesta dostave izjavu odgovornog izvođača radova da je ugradnja izvršena u skladu sa tehničkim pravilima struke.

Pošto se uvere da je ugradnja, naročito priprema mernog mesta ispravna, ovlašćena lica povezuju panele na mrežu i upisuju kupca-proizvođača u registar. Rezultat pojednostavljene procedure je, kako je rekla Atanacković, da do 4. jula ima 64 fizička i osam pravnih lica upisano u registar kupaca-proizvođača, a ukupna instalisana snaga kojom raspolažu svi kupci-proizvođači iznosi 2,15 MW.

Prema podacima JP EPS Snabdevanje i Elektrodistribucije Srbije podneti su zahtevi za zaključenje ugovora i priključenje još 25 MW, prenosi agencija Beta.

Ministarstvo rudarstva i energetike nastavlja da, kako je navedeno, radi na iznalaženju mogućnosti kako bi račun za kupca proizvođača bio još manji, pa je u tom smislu angažovana Svetska banka koja priprema analizu nacionalnog regulatornog okvira za sistem naplate računa za kupca-proizvođača.

Nakon završene analize biće predložene mere kako bi se računi dodatno smanjili, navedeno je u saopštenju.

 • Ivan

  5.7.2022 #1 Author

  Ma vazi, a onda ti naplate sve moguce i nemoguce, pocev od troskova za ocitavanje brojila preko poreza na predatu struju i trista cuda jos. Ako se to ne promeni, odose svi na off grid varijantu a drzava ce da izgubi velike kolicine struje koju je mogla da dobije gotovo besplatno

  Odgovori

 • GOCA BG

  6.7.2022 #2 Author

  Videcemo u praksi…

  Odgovori

 • TINA

  14.7.2022 #3 Author

  Paneli su stvarno dobro resenje

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...