posledica ponuđenih otkupnih cena pšenice

Mlinari traže više cene brašna

AgrobiznisSrbijaVesti

16.7.2024 12:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Mlinari traže više cene brašna Mlinari traže više cene brašna
Udruženje mlinske, pekarske i testeničarske industrije Srbije Žitounija uputilo je danas zahtev Vladi Srbije da poveća proizvođačke cene brašna u pakovanju od kilogram, T-500 i... Mlinari traže više cene brašna

Udruženje mlinske, pekarske i testeničarske industrije Srbije Žitounija uputilo je danas zahtev Vladi Srbije da poveća proizvođačke cene brašna u pakovanju od kilogram, T-500 i T-400, s obzirom na to da je država ponudila otkup pšenice za robne rezerve po višim cenama nego što su trenutno na tržištu.

Cene tog brašna su u septembru prošle godine „zamrznute“ Uredbom o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica, pa je proizvođačka cena brašna T-500 u pakovanju od kilogram ograničena na 40,90 dinara, a proizvođačka cena brašna T-400 je 45 dinara.

U vreme donošenja Uredbe berzanske cene pšenice iznosile su od 18,50 do 19,50 dinara po kilogramu, ali s obzirom da je Vlada Srbije 4. jula ponudila otkup pšenice za robne rezerve po ceni od 24 dinara, plus porez na dodatu vrednost što je ukupno oko 26 dinara, Žitounija je navela da mora da se podigne i cena brašna.

„Pošto je pšenica poskupela oko 20 odsto i proizvođačka cena brašna u pakovanju od kilogram T-400 trebalo bi da košta 55 dinara, a T-500 – 50 dinara“, navela je Žitounija.

  • Manja

    16.7.2024 #1 Author

    Dugo je trajalo sto su cene bile zamrznute, sad je doslo vreme da se i to promeni…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.