vrednost mesa stabilna na globalnom tržištu

Cene hrane blago porasle u maju

SvetVesti

8.6.2024 12:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Cene hrane blago porasle u maju Cene hrane blago porasle u maju
Cene hrane blago su porasle u maju, budući da je poskupljenje žitarica i mleka i mlečnih proizvoda prevagnulo nad jeftinijim šećerom i biljnim uljima,... Cene hrane blago porasle u maju

Cene hrane blago su porasle u maju, budući da je poskupljenje žitarica i mleka i mlečnih proizvoda prevagnulo nad jeftinijim šećerom i biljnim uljima, saopštila je agencija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (UN FAO).

FAO-ov indeks cena korpe osnovnih prehrambenih proizvoda porastao je u maju 0,9 odsto u odnosu na revidiranu vrednost u aprilu i iznosio je u proseku 120,4 boda.

U odnosu na isti prošlogodišnji mesec, cene su u maju bile niže 3,4 odsto, prenosi Mina.

Novi podaci pokazuju da su u aprilu cene stagnirale, nakon što su u martu na mesečnom nivou porasle prvi put od septembra prošle godine.

Najviše su u maju poskupele žitarice, 6,3 odsto u odnosu na april, odražavajući skok cena pšenice pod uticajem strahova da bi nepovoljni vremenski uslovi mogli naškoditi rodu u Severnoj Americi, Evropi i crnomorskoj regiji.

Poskupeo je i kukuruz, zbog pojave bolesti u Argentini i nepovoljnih vremenskih uslova u Brazilu.

Značajno su u maju porasle i cene mleka i mlečnih proizvoda, 1,8 odsto u odnosu na april, odražavajući pojačanu potražnju u maloprodajnom i uslužnom sektoru uoči letnjih praznika i procene tržišta da će proizvodnja u Zapadnoj Evropi možda biti slabija nego u prethodnim godinama.

Najviše je u maju pojeftinio šećer, 7,5 odsto u odnosu na april, zahvaljujući dobrom početku žetvene sezone u Brazilu. Barijera cenama bio je i pad cena nafte, budući da proizvođači očekuju slabiju potražnju za etanolom.

Biljna ulja pojeftinila su 2,4 odsto, odražavajući pad cena palminog ulja koji je nadjačao blago poskupljenje sojinog i suncokretovog ulja.

Cene mesa bile su više-manje stabilne, budući da je poskupljenje svinjetine i ovčetine neutralisalo više cene živine i govedine.

Globalna proizvodnja kukuruza i pšenice trebalo bi da se smanji, procenili su u UN FAO, nagoveštavajući istovremeno da će verovatno uskoro dodatno sniziti prognozu zbog nepovoljnih vremenskih prilika u crnomorskoj regiji. Protivteža bi trebalo da bude veća proizvodnja raži, pirinča i sirka.

 • LENA

  9.6.2024 #1 Author

  Ova vest ukazuje na složenu dinamiku globalnog tržišta hrane, gde vremenski uslovi i potražnja igraju ključne uloge.

  Odgovori

 • HANA

  9.6.2024 #2 Author

  „Blago porasle“…
  🤡

  Odgovori

 • BLIZANAC

  9.6.2024 #3 Author

  Po meni rastu od kada je krenula kriza

  Odgovori

 • REA

  9.6.2024 #4 Author

  Ne znam samo gde ce vise…

  Odgovori

 • MISKO

  9.6.2024 #5 Author

  Sve je poskupelo i tek će da poskupi samo su nam plate ostale iste.

  Odgovori

 • ZVONČICA

  9.6.2024 #6 Author

  Mnogo naroda nazalost gladuje sirom sveta

  Odgovori

 • Manja

  9.6.2024 #7 Author

  …nismo ni ocekivali da ce pojeftiniti…

  Odgovori

 • Ildiko

  10.6.2024 #8 Author

  Rastu nonstop…

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.