dugotrajna podrška pogođenim kompanijama "generalno nezdrava"

MMF: Evropa da povisi cenu struje za građane kako bi štedeli

EUSvetU fokusuVesti

5.8.2022 14:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 10

MMF: Evropa da povisi cenu struje za građane kako bi štedeli MMF: Evropa da povisi cenu struje za građane kako bi štedeli
Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio je evropske vlade da ne intervenišu širokom finansijskom podrškom zbog energetske krize u regionu i da umesto toga treba... MMF: Evropa da povisi cenu struje za građane kako bi štedeli

Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio je evropske vlade da ne intervenišu širokom finansijskom podrškom zbog energetske krize u regionu i da umesto toga treba da dopuste da potrošači snose teret viših cena kako bi se podstakli da štede energiju.

MMF smatra da države treba da zaštite najugroženija domaćinstva ciljanom podrškom, ali napominje da će postojeće politike, koje imaju za cilj da zaštite sve potrošače od rastućih cena, ugroziti evropske ekonomije, pri čemu su mnoge već na ivici recesije, i obeshrabriti energetsku tranziciju, piše CNBC.

“Vlade ne mogu da spreče gubitak realnog nacionalnog dohotka koji proizilazi od udara tržišnih poremećaja. One bi trebalo da dozvole da povećanje cena goriva potpuno pređe na krajnje korisnike, kako bi podstakle uštedu energije i prelazak sa fosilnih goriva“, navodi se u blogu evropskog ogranka MMF-a”, prenosi Mina pozivajući se na Tanjug.

Do sada su evropski kreatori politike uvodili sveobuhvatne kontrole cena, subvencije i smanjenje poreza, kako bi ublažili udar rastućih cena energije koje su uzletele širom kontinenta usled rusko-ukrajinskog rata.

MMF upozorava da je takva sveobuhvatna podrška kratkovida, da to neke vlade košta procenjenih 1,5 odsto bruto domaćeg proizvoda ove godine, pri čemu ta mjera doprinosi daljem bujanju potražnje, a samim tim i naduvavanju cena.

„Potiskivanje prelaska na maloprodajne cene jednostavno odlaže potrebno prilagođavanje energetskom šoku putem smanjenja podsticaja za domaćinstva i preduzeća, koje bi podstaklo štednju energiju i povećalo efikasnost. Ta politika održava globalnu potražnju za energijom i više cene nego što bi inače bile“, navodi se u izveštaju.

Umesto toga, MMF predlaže da kreatori politike odlučno pređu sa široko zasnovanih mera olakšica na ciljane politike pomoći, podržavajući pre svega siromašnija domaćinstva koja su najranjivija na rast cena i koja su najmanje u stanju da se nose sa njima.

Potpuno kompenzovanje rasta troškova života za 20 odsto domaćinstava s najnižim prihodima koštalo bi vlade relativnog smanjenja BDP-a za 0,4 odsto u proseku za celu ovu godinu.

„Kada bi to učinile za 40 odsto domaćinstava s najnižim prihodima, koštalo bi ih 0,9 odsto BDP-a“, dodaje se u analizi MMF-a.

Dalje se ocenjuje da je „prikladno“ da vlade podrže neka, inače poslovno održiva preduzeća, tokom kratkotrajnog skoka cena, na primer, ako se Evropa suoči sa potpunim prekidom dotoka gasa iz Rusije.

Međutim, dodaje se da je, budući da se očekuje da će cene ostati povišene nekoliko godina, dugotrajna ukupna podrška preduzećima „generalno nezdrava“.

Komentari MMF-a dolaze u trenutku kada evropske zemlje traže načine da smanje potrošnju energije i oslanjanje na rusku naftu i gas. S druge strane, energetski giganti nastavljaju da ubiraju visoke profite od rasta cena, pri čemu je British Petroleum obavestio u utorak o najvećoj kvartalnoj dobiti u posljednjih 14 godina.

 • Milovan94

  5.8.2022 #1 Author

  Nisam siguran da im je tačna računica

  Odgovori

 • MAJA

  5.8.2022 #2 Author

  Treba biti oprezan sa racunicama

  Odgovori

 • GOCA BG

  5.8.2022 #3 Author

  Ako dodje do potpunog prekida gasa iz Rusije,svi ce biti u velikom problemu…

  Odgovori

  • SNEZANA

   6.8.2022 #4 Author

   Definitivno ce resecesija biti jos veca u tom slucaju

   Odgovori

 • ZVE84

  7.8.2022 #5 Author

  Hodaj po kičmi naroda

  Odgovori

 • MAJALG

  7.8.2022 #7 Author

  Ne razmisljati o prekudu rata i drugim nacinima stednje, nego obicno stanovnistvo isediti do poslednje kapi, e to je MMF i njihovo poslovanje.

  Odgovori

 • STRAHINJA

  7.8.2022 #8 Author

  Mislim da tek ovakve situacije osveste u stvari koliko se megalomanski ponasamo

  Odgovori

 • TATJANA

  7.8.2022 #9 Author

  Najbolje da se da pola plate za struju

  Odgovori

 • DANIJELA

  7.8.2022 #10 Author

  Ako stvarno bude tako tesko nama…

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...