trenutno fiskalno prilagođavanje neće biti dovoljno

MMF: Italija da preduzme jače akcije u borbi sa deficitom u budžetu

EUVesti

24.11.2023 18:08 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

MMF: Italija da preduzme jače akcije u borbi sa deficitom u budžetu MMF: Italija da preduzme jače akcije u borbi sa deficitom u budžetu
Italija bi trebalo da preduzme snažnije akcije kako bi se izborila sa nivoom deficita i duga, rekla je izvršna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF)... MMF: Italija da preduzme jače akcije u borbi sa deficitom u budžetu

Italija bi trebalo da preduzme snažnije akcije kako bi se izborila sa nivoom deficita i duga, rekla je izvršna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva.

„Smatramo da ono što se nalazi u italijanskom budžetu treba da bude ojačano“, istakla je ona, a preneo je italijanski list Corriere della Sera.

„Fiskalno prilagođavanje koje Italija preduzima neće biti dovoljno brzo da smanji deficite i nivoe duga“, dodala je Georgijeva, preneo je Reuters.

Italijanska vlada je prošlog meseca odobrila budžet za sledeću godinu, koji uključuje i mere vlade od oko 24 milijardi evra za smanjenje poreza i povećanu potrošnju, uprkos zabrinutosti tržišta zbog zategnutih javnih finansija u zemlji.

Predviđa se da će Italija sledeće godine imati budžetski deficit od 4,3 odsto bruto domaćeg proizvoda. Predlog budžeta za 2024. godinu se trenutno nalazi na dnevnom redu parlamenta.

Evropska komisija je prošle nedelje prognozirala da će italijanski dug, srazmerno drugi najveći u evrozoni, neznatno porasti sa projektovanih 140 odsto nacionalne proizvodnje ove godine na 141 odsto u 2025. godini.

  • REA

    25.11.2023 #1 Author

    Zemlja sa takvim potencijalima,a stalno u problemima

    Odgovori

  • VALERIJA

    26.11.2023 #2 Author

    Verujem da će poslušati savet MMF-a.

    Odgovori

  • PAVLE-2005

    26.11.2023 #4 Author

    Biće dužan ko Italija ubuduće

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...