za siromašne porodice i ugrožena preduzeća

Italijanska vlada razmatra paket pomoći od pola milijarde evra uprkos preporuci Evropske komisije

EUVesti

25.9.2023 17:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Italijanska vlada razmatra paket pomoći od pola milijarde evra uprkos preporuci Evropske komisije Italijanska vlada razmatra paket pomoći od pola milijarde evra uprkos preporuci Evropske komisije
Vlada Italije bi trebalo da odobri paket vredan više od 500 miliona evra kako bi pomogla preduzećima i domaćinstvima da se izbore sa rastućim... Italijanska vlada razmatra paket pomoći od pola milijarde evra uprkos preporuci Evropske komisije

Vlada Italije bi trebalo da odobri paket vredan više od 500 miliona evra kako bi pomogla preduzećima i domaćinstvima da se izbore sa rastućim računima za gas, uključujući plaćanje goriva za manje dobrostojeće porodice.

Desničarska vlada premijerke Đorđe Meloni (Giorgia Meloni) planira da ponudi mesečnu pomoć od 80 evra za kupovinu goriva za oko 1,3 miliona porodica koje zarađuju manje od 15.000 evra godišnje, a posebno davanje prioriteta većim porodicama sa malom decom.

Konačna odluka o njima tek treba da bude doneta, piše Bloomberg.

Takođe se očekuje da će vlada do 31. decembra produžiti neke mere podrške preduzećima i domaćinstvima. To uključuje nultu stopu PDV-a na naknade za gasni sistem, smanjeni PDV od pet odsto na gas, daljinsko grejanje i energiju proizvedenu pomoću metana, kao i popust na račune za struju i gas za porodice sa najnižim prihodima, pisao je Corriere della Sera.

Potez Italije dolazi pošto je predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard (Christine Lagarde) u ponedeljak pozvala vlade da smanje mere pomoći vezane za energetsku krizu.

„Kako energetska kriza bledi, vlade bi trebalo da nastave da ukidaju odgovarajuće mere podrške kako bi izbegle jačanje srednjoročnih inflatornih pritisaka“, rekla je Lagard poslanicima u Evropskom parlamentu. „Istovremeno, fiskalne politike treba da budu osmišljene tako da ekonomiju evrozone učine produktivnijom i da postepeno obaraju visoki javni dug.“

Paket je relativno ograničen jer Meloni pokušava da smanji fiskalnu potrošnju na pakete pomoći koja je porasla tokom pandemije i kasnije energetske krize. Ali ona ujedno treba da pokaže svojim biračima da nastavlja da štiti siromašne porodice kako ne bi bila napadnuta od strane koalicionih partnera i opozicije koja bi je mogla optužiti da nije ispunila predizborna obećanja.

Tagovi
ITALIJA VESTI
  • ELLA

    26.9.2023 #1 Author

    Italijani vode racuna o stanovnistvu zato Vlada I pada na svakih par meseci

    Odgovori

  • colorida_cielo

    30.9.2023 #2 Author

    Svakako iako odlazeća vlada deluje da su ostvarili bolje rezultate od prethodnih italijanski vlada.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...