preispitivanje odnosa sa pekingom zbog zapadnih saveznika

Italijansko povlačenje iz inicijative “Pojas i put”

EU

11.9.2023 08:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Italijansko povlačenje iz inicijative “Pojas i put” Italijansko povlačenje iz inicijative “Pojas i put”
Italijanska premijerka Đorđa Meloni (Giorgia Meloni) najavila je povlačenje Italije iz kineske inicijative “Pojas i put”. Ona je u razgovoru sa kineskim premijerom Li... Italijansko povlačenje iz inicijative “Pojas i put”

Italijanska premijerka Đorđa Meloni (Giorgia Meloni) najavila je povlačenje Italije iz kineske inicijative “Pojas i put”.

Ona je u razgovoru sa kineskim premijerom Li Ćiangom na marginama samita G20 u Nju Delhiju nagovestila plan Rima da se povuče. Istovremeno, dvoje premijera razgovarali su o produbljivanju strateškog partnerstva dve zemlje.

„Premijerka Meloni je saopštila svom kolegi nameru Italije da napusti projekat“, objavio je list Corriere della Sera, uz napomenu da je premijer Li učinio poslednji pokušaj da ubedi Rim da preispita odluku.

Italija nastoji da svede na najmanju moguću meru bilo kakvu reakciju Pekinga na tu odluku, nudeći u zamenu revitalizaciju sporazuma o strateškom partnerstvu sa Kinom, koji je potpisala 2004. godine, prenosi Reuters. Italija je jedina članica G7 koja je deo incijative “Pojas i put”, globalnog trgovinskog i infrastrukturnog plana po uzoru na stari Put svile koji je povezivao carsku Kinu i Zapad.

Rim predsedava G7 sledeće godine i preinačuje svoje odnose sa Pekingom kako bi umirio zapadne saveznike koji strahuju od širenja globalnog uticaja Kine. Italija je zvanično potpisala sporazum 2019. godine, podseća Bloomberg.

Na konferenciji za novinare nakon G20, Meloni je potvrdila da je razgovarala sa kineskim premijerom o učešću u “Pojasu i putu”, ali da konačna odluka tek treba da bude doneta.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...