Očekuje se rast ekonomije od oko jedan odsto BDP-a

Italijanski ministar finansija brani odluku o oporezivanju banaka

EUVesti

4.9.2023 08:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Italijanski ministar finansija brani odluku o oporezivanju banaka Italijanski ministar finansija brani odluku o oporezivanju banaka
Italijanski ministar finansija Đankarlo Đorđeti (Giancarlo Giorgetti) branio je “neočekivani” porez na prihode bankama najavljen u avgustu i pozvao da se ne žuri sa... Italijanski ministar finansija brani odluku o oporezivanju banaka

Italijanski ministar finansija Đankarlo Đorđeti (Giancarlo Giorgetti) branio je “neočekivani” porez na prihode bankama najavljen u avgustu i pozvao da se ne žuri sa prodajom banke Monte Paschi di Siena, što je pitanje koje izaziva nesuglasice u njegovoj vladajućoj koaliciji.

„Porez se može poboljšati“, rekao je Đorđeti, jedan od najmoćnijih ministara u vladi Đorđe Meloni (Giorgia Meloni), tokom završnog govora na godišnjem forumu Ambrozeti u Černobiju, na severu Italije. „Pošteno je – država daje, pa država i uzima”, zaključio je Đorđeti, prenosi Bloomberg.

Pošto je prethodno ministar inostranih poslova Antonio Tajani rekao u subotu da bi Rim mogao da ubrza planiranu prodaju bake Monte Paschi, jedne od najstarijih u Evropi, Đorđeti je reagovao rečima da će se vlada pozabaviti prodajom „a da niko ne nameće tajming“.

Publika foruma Ambrozeti, koja se sastajala od investitora i poslovnih lidera, nije bila zadovoljna porezom na neočekivani prihod od 40 odsto na profit banaka, prema anketi sprovedenoj među učesnicima. Njih dve trećine bilo je protiv.

Desničarska vlada Đorđe Meloni šokirala je tržišta kada je objavila taj potez, koji je izbrisao oko 10 milijardi dolara sa tržišne vrednosti zajmodavaca u zemlji pre nego što je administracija odustala od sprovođenja pune mere.

Đorđetijev govor su pomno pratili investitori koji su postavljali pitanje kako će Italija finansirati svoj predstojeći budžetski plan, kada se ekonomski izgledi zemlje pogoršavaju.

Ministar finansija je ponovio da očekuje rast BDP-a Italije za jedan odsto ove godine. On je još u junu prognozirao da će ekonomija ostvariti rast od oko 1,4 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...