Da li premijerka Meloni ovim merama ugrožava buduće investicije?

Nova italijanska pravila o prodaji kredita mogla bi biti udarac za zajmodavce i starne ulagače

BankeEUInvesticijeNovac

25.8.2023 12:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nova italijanska pravila o prodaji kredita mogla bi biti udarac za zajmodavce i starne ulagače Nova italijanska pravila o prodaji kredita mogla bi biti udarac za zajmodavce i starne ulagače
Italijanska vlada nastoji da do kraja godine odobri meru pogodnu za zajmoprimce kao deo nastojanja premijerke Đorđe Meloni (Giorgia Meloni) da pomogne problematičnim porodicama... Nova italijanska pravila o prodaji kredita mogla bi biti udarac za zajmodavce i starne ulagače

Italijanska vlada nastoji da do kraja godine odobri meru pogodnu za zajmoprimce kao deo nastojanja premijerke Đorđe Meloni (Giorgia Meloni) da pomogne problematičnim porodicama i firmama usred porasta kamatnih stopa u borbi sa NPL-ovima.

Aktuelna administracija nastoji da finalizira novi okvir koji bi omogućio pojedincima i malim korporativnim zajmoprimcima da otplaćuju dugove koji su se uvećali prethodnih godina, prenosi Bloomberg.

Ali novi zakon bi mogao dodatno da uznemiri zajmodavce i međunarodne investitore u zemlji koja se još uvek opravlja od iznenadnog poreza na neočekivane prihode banaka. Zabrinutost investitora je usredsređena na mogućnost da bi mere mogle da izbrišu njihov prinos i da ugroze italijansko tržište problematičnih kredita (NPL).

„Naš cilj je da podignemo što više ljudi i firmi iz njihovih loših kredita, da izmirimo stare dugove i vratimo ih na posao“, rekao je ministar industrije Adolfo Urso.

Predlog su prvobitno izneli krajem prošle godine poslanici bliski premijerki Meloni, a zagovarao ga je Urso. Opozicioni poslanici su predstavili poseban zakon o ovom pitanju. Dok bi parlament trebalo da počne da raspravlja o merama sledećeg meseca, vlada bi mogla da odluči da ubrza usvajanje, uključujući predlog zakona u jednu od svojih narednih uredbi.

Kao što je bio slučaj sa bankovnim porezom na neočekivane prihode koji je odobren ranije ovog meseca, Melonijevi zakonodavci nastoje da obuzdaju višak profita koji drže finansijski igrači, navodi se u tekstu nacrta zakona. Investitori u nenaplative kredite, često međunarodne, kupovali su ove dugove u dramatičnim okolnostima i „spekulišu o dvostrukim slabostima” banaka i zajmoprimaca koji prave marže koje su „iskreno neprihvatljive”, navodi se u nacrtu.

Radni sto
Foto: Rawpixel.com

Investitori obično kupuju kredite u portfelju ili ih spajaju u sekjuritizacije — često uz državnu garanciju — za delić njihove nominalne vrednosti. Oštećeni neobezbeđeni krediti, kao što su zajmovi preko kreditnih kartica, menjaju vlasnika za manje od deset odsto nominalne vrednosti, dok dugovi za nekretnine i drugi dugovi pokriveni imovinom mogu doneti veće cene.

Novi zakon bi omogućio italijanskim zajmoprimcima sa dugovima manjim od 25 miliona evra (27 miliona dolara) koji su propali između 2015. i 2021. godine da ih otkupe iz fondova koji su ih kupili od domaćih zajmodavaca pre kraja prošle godine. Dužnici bi plaćali premiju od 20 odsto na cenu transakcije, prema predlogu koji je iznela stranka premijerke Meloni, a prvi su preneli italijanski mediji, uključujući dnevni list La Repubblica.

„Predloženi zakon ograničava maksimalan oporavak na najboljim kreditima, dok krediti kod kojih su povrati niski ostaju nepromenjeni – to utiče na razloge za njihova ulaganja“, rekao je Gregorio Konsoli, menadžer finansija u advokatskoj firmi Chiomenti iz Milana.

„Sve dok postoji neizvesnost u vezi sa pravilima, fondovi će verovatno prestati da ulažu, bankama će biti teže da prodaju svoje loše kredite i to može uticati na njihovu sposobnost da daju nove kredite“, rekao je Konsoli.

Ova mera bi bila novi udarac za italijansko tržište NPL-ova koje je privuklo mnoštvo međunarodnih kupaca od 2015. godine. Međunarodni fondovi su potrošili milijarde evra na kupovinu loših kredita italijanskih banaka u poslednjih osam godina.

Otuđenje je pomoglo u smanjenju nenaplative izloženosti italijanskih kreditora sa 341 milijarde evra na kraju 2015. godine na 58 milijardi evra u martu ove godine, prema izveštajima revizorske kuće PwC.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...