PREDLOG ZA PODELU DODATNIH SPECIJALNIH PRAVA VUČENJA

MMF predlaže novih 650 milijardi dolara pomoći za borbu protiv pandemije

NovacSvetVesti

25.3.2021 09:10 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

MMF predlaže novih 650 milijardi dolara pomoći za borbu protiv pandemije MMF predlaže novih 650 milijardi dolara pomoći za borbu protiv pandemije
Izvršna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva najavila je da će do kraja juna predložiti podelu novih MMF-ovih specijalnih prava vučenja (SDR) u... MMF predlaže novih 650 milijardi dolara pomoći za borbu protiv pandemije

Izvršna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva najavila je da će do kraja juna predložiti podelu novih MMF-ovih specijalnih prava vučenja (SDR) u protivvrednosti od 650 milijardi dolara namenjenu borbi zemalja članica protiv pandemije korona virusa.

Kako je istaknuto, nova raspodela specijalnih prava vučenja (SDR) zemljama članicama MMF teško pogođenim posledicama pandemije korona virusa, omogućila bi značajnu podršku likvidnosti, a da ne dođe do povećanja njihovog duga.

Georgijeva je najavila da će ovaj predlog izneti Izvršnom odboru MMF.

Inače, članovi odbora MMF-a su na sastanku ove nedelje dali podršku ekspertima Fonda da pripreme predlog o novoj alokaciji specijalnih prava vučenja u protivvrednosti od 650 milijardi dolara, kojima bi se podmirila globalna dugoročna potreba za rezervnom finansijskom imovinom.

Georgijeva je naglasila da bi nova alokacija SDR-ova pomogla zemljama članicama MMF i podržala globalni oporavak od korona krize, dok bi Fond uputio snažan signal da će učiniti sve što je moguće da bi se prevladala najveća kriza od Velike depresije.

Foto: Pixabay.com

Inače, nova alokacija SDR-ova bila bi prva posle one odobrene 2009. godine, tokom velike globalne finansijske krize, koja je tada iznosila u finansijskoj protivvrednosti 250 milijardi dolara.

Georgijeva je naglasila da će MMF razviti nove mere za povećanje transparentnosti i odgovornosti u korišćenju SDR-ova, a istražiće se i opcije za preraspodelu SDR-ova bogatih zemalja kako bi se podržale ranjive i zemlje sa niskim dohotkom.

Ukoliko ovaj predlog bude odobren, dodatne rezerve, koje bi zemlje članice mogle pretvoriti u konvertibilne valute ili ih podeliti sa zemljama kojima su potrebne, trebalo bi da budu na raspolaganju u drugom delu godine.

Inače, čelnica MMF-a je još pre godinu dana pokrenula inicijativu za novu podelu SDR-ova, ali je tada taj predlog naišao na snažan otpor SAD, koji je najveći akcionar MMF, prenosi Seebiz.eu. Nedavno su i članice Grupe 7 i grupe 20 najrazvijenih ekonomija sveta podržale novu alokaciju specijalnih prava vučenja, pošto je i američka ministarka finansija Dženet Jelen najavila podršku ovom predlogu, uz određene uslove, a pre svega veću transparentnost u korišćenju SDR-ova.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...