Nema novčane podrške za talibane

MMF suspendovao sredstva Avganistanu

BankeNovacSvetVesti

19.8.2021 08:32 Autor: Vladimir Jokanović 0

MMF suspendovao sredstva Avganistanu MMF suspendovao sredstva Avganistanu
Međunarodni monetarni fond (MMF) saopštio je da Avganistan više neće moći da pristupa resursima kreditora. Ova odluka doneta je nakon što su talibani preuzeli... MMF suspendovao sredstva Avganistanu

Međunarodni monetarni fond (MMF) saopštio je da Avganistan više neće moći da pristupa resursima kreditora. Ova odluka doneta je nakon što su talibani preuzeli vlast u zemlji proteklog vikenda. MMF je objasnio da je to zbog „nedostatka jasnoće u međunarodnoj zajednici“ u vezi sa priznavanjem vlade u Avganistanu.

Više od 370 miliona dolara od MMF trebalo je da bude uplaćeno Avganistanu u ponedeljak 23. avgusta, prenosi BBC. Ova sredstva bila su deo globalnog odgovora MMF na ekonomsku krizu. Kabulu je blokiran i pristup rezervama MMF u imovini za posebna prava trošenja (SRD) u funtama, dolarima, evrima, jenima i juanima.

Potez MMF usledio je posle odluke američke administracije da sredstva centralne banke koje avganistanska vlada ima u SAD ne budu stavljena na raspolaganje talibanima. Članovi američkog Kongresa tražili su od vlade da se talibanima suspenduje pristup novčanim sredstvima.

Ranije je čelnik avganistanske centralne banke (DAB) Adžmal Ahmadi naveo da su SAD prekinule pristup imovini banke, a reč je o sedam milijardi dolara koje su deponovane u američkom FED. Ahmadi je tvitovao da su ukupne rezerve DAB približno devet milijardi dolara.

On je predvideo da će ta sredstva biti zamrznuta, jer su talibani na listama sankcija, dok će njima ostati dostupno 0,1 do 0,2 odsto ukupnih međunarodnih rezervi Avganistana. Poslednju ratu kredita MMF je uplatio Avganistanu u junu. Istog meseca UN su saopštile da su primarni izvori finansiranja talibana i dalje kriminalne aktivnosti.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...