Vreme za smanjenje potrošnje i povećanje poreza

MMF upozorava SAD na rastući fiskalni dug

SvetVesti

10.6.2024 09:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

MMF upozorava SAD na rastući fiskalni dug MMF upozorava SAD na rastući fiskalni dug
Prva zamenica direktorke Međunarodnog monetarnog fonda Gita Gopinat (Gita Gopinath) apelovala je na SAD da smanje svoj rastući fiskalni teret, ističući da snažan rast... MMF upozorava SAD na rastući fiskalni dug

Prva zamenica direktorke Međunarodnog monetarnog fonda Gita Gopinat (Gita Gopinath) apelovala je na SAD da smanje svoj rastući fiskalni teret, ističući da snažan rast najveće svetske ekonomije pruža „dovoljno“ prostora za smanjenje potrošnje i povećanje poreza.

Gopinat je izjavila da je vreme da razvijene ekonomije „investiraju u fiskalnu konsolidaciju“ i reše pitanje kako planiraju da smanje dugove na nivoe pre pandemije. „Za SAD vidimo dovoljno prostora da smanje svoje fiskalne deficite, imajući u vidu snagu američke ekonomije“, rekla je Gopinat za Financial Times.

Ova upozorenja dolaze u trenutku kada ekonomisti i investitori strahuju da godine fiskalne raskalašnosti demokrata i republikanaca nagomilavaju probleme za američku ekonomiju.

Kancelarija za budžet Kongresa, fiskalni nadzornik savezne vlade, očekuje da će dug prema BDP-u premašiti prethodni rekord iz doba Drugog svetskog rata do 2029. godine. Predviđaju se deficiti između 5,2 i 6,3 odsto u narednih deset godina, ukoliko planovi Kongresa ostanu nepromenjeni.

MMF je u svom referentnom Fiskalnom monitoru, objavljenom u aprilu, naveo da očekuje da će SAD zabeležiti fiskalni deficit od 7,1 odsto sledeće godine — više od tri puta od proseka drugih razvijenih ekonomija od dva odsto. Upozoreno je da fiskalni deficiti u SAD i Kini predstavljaju „značajne rizike“ za svetsku ekonomiju.

Mnogi očekuju da će 2025. godina biti ključna za fiskalne izglede SAD, s obzirom na to da Donald Trump (Donald Trump) obećava da će trajno zadržati svoje poreske olakšice iz 2017. godine ako bude ponovo izabran.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.