Pad američkog izvoza u decembru

Porastao trgovinski deficit u SAD

SvetVesti

7.2.2023 17:16 Autor: Vladimir Jokanović 1

Porastao trgovinski deficit u SAD Porastao trgovinski deficit u SAD
Uvoz u SAD porastao je u decembru, jer je porasla potražnja za robom široke potrošnje i automobilima, delimično nadoknadivši slabljenje globalne trgovine krajem prošle... Porastao trgovinski deficit u SAD

Uvoz u SAD porastao je u decembru, jer je porasla potražnja za robom široke potrošnje i automobilima, delimično nadoknadivši slabljenje globalne trgovine krajem prošle godine. Trgovinski deficit SAD iznosio je 10,5 odsto.

Trgovinski deficit u robama i uslugama iznosio je sezonski prilagođenih 67,4 milijarde dolara u decembru, saopštilo je u utorak Ministarstvo trgovine, u odnosu na revidiranih 61 milijardu dolara u novembru, prenosi Wall Street Journal.

Rast izvoza opao je za 0,9 odsto u odnosu na novembar i dostigao 250,2 milijarde dolara, ali je uvoz porastao za 1,3 odsto na 317,6 milijardi dolara. Suficit u trgovini uslugama poboljšan je za milijardu dolara na 23,2 milijarde, ali se robni deficit povećao za 7,4 milijarde dolara na 90,6 milijardi.

Izvoz robe u decembru opao je za 2,8 milijardi dolara i dostigao 168,1 milijardu dolara, što je posledica pada prodaje zlata u inostranstvu od 1,6 milijardi dolara, sirove nafte od 0,8 milijardi dolara i ostalih naftnih derivita za 0,6 milijardi dolara.

Istovremeno, izvoz robe široke potrošnje pao je za jednu milijardu dolara. Uvoz robe široke potrošnje u međuvremenu porastao za 4,5 milijardi dolara na 258,8 milijardi dolara, dok je kupovina robe široke potrošnje porasla za 4,1 milijardu dolara, predvođena rastom mobilnih telefona od 3,5 milijardi dolara.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...