Indija domaćin virtuelnog sastanka najvećih svetskih ekonomija

Modi upozorio na rizike zloupotrebe AI

SvetVesti

22.11.2023 16:15 Autor: Vladimir Jokanović 1

Modi upozorio na rizike zloupotrebe AI Modi upozorio na rizike zloupotrebe AI
Premijer Indije Narendra Modi rekao je u sredu da svet mora da radi zajedno na globalnim propisima za upotrebu veštačke inteligencije (AI), kao i... Modi upozorio na rizike zloupotrebe AI

Premijer Indije Narendra Modi rekao je u sredu da svet mora da radi zajedno na globalnim propisima za upotrebu veštačke inteligencije (AI), kao i da je potrebno obezbediti da ona bude dostupna svima.

U obraćanju virtuelnom samitu G20 čiji je Indija domaćin Modi je istakao važnost ptanja „deepfake“ (duboke laži), kao i da postoji rastuća zabrinutost u svetu o zloupotrebi veštačke inteligencije, prenosi Times of India. „Svet je zabrinut zbog negativnih efekata veštačke inteligencije. Želimo da veštačka inteligencija dođe do ljui, ali mora da bude bezbedna po društvo“, naveo je Modi.

On je takođe govorio o opasnostima koje „deepfake“ predstavljaju za društvo i pojedince. Tokom uvodnog obraćanja Modi je rekao da je za Indiju stvar ponosa što je Afrička unija postala članica G20 baš tokom indisjkog predsedavanja grupom 20 najvećih ekonomija. „Proslavili smo to kao festival“, kazao je Modi.

On je pozdravio vest o oslobađanju talaca i prekidu vatre između Izraela i Hamasa. Modi je istakao važnost međusobnog poverenja za suočavanje sa izazovima u današnjem svetu prepunom izazova. Osim predstavnika svih zemalja G20, predsedavajućeg Afričke unije, predstavnika devet zemalja gostiju, pozivi za učešće upućeni su i šefovima 11 međunarodnih organizacija.

Američki i kineski predsednik Džo Bajden (Joe Biden) i Si Đinping preskočili su ovaj događaj, nakon što su se prošle nedelje sastali uživo na samitu APEC-a u San Francisku. Kinu na virtuelnom samitu G20 predstavlja premijer Li Ćiang, dok će se ruski predsednik Vladimir Putin lično uključiti u sastanak.

Značajno je, kako navodi MSN, što se sastanak održava na dan kada je izraelska vlada odobrila privremeni prekid vatre sa Hamasom, za koji se očekuje da će doneti prvu pauzu u šestonedeljnom ratu. Sporazumom se predviđa četvrodnevni prekid vatre uz oslobađanje najmanje 50 talaca.

  • SHALIMAR

    22.11.2023 #1 Author

    Koliko je dobra toliko i nije,pitanje je u cije ce ruke doci…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...