Evropske avio-kompanije upozoravaju da će provera digitalnih sertifikata doneti haos

Moguć potpuni kolaps na aerodromima širom EU

EUVesti

29.6.2021 08:35 Autor: Marko Miladinović 0

Moguć potpuni kolaps na aerodromima širom EU Moguć potpuni kolaps na aerodromima širom EU
Udruženje najvećih evropskih vazduhoplovnih kompanija i aerodroma upozorilo je da će doći do haosa i višesatnog čekanja, ako se ne uspostavi bolja koordinacija između... Moguć potpuni kolaps na aerodromima širom EU

Udruženje najvećih evropskih vazduhoplovnih kompanija i aerodroma upozorilo je da će doći do haosa i višesatnog čekanja, ako se ne uspostavi bolja koordinacija između zemalja nakon puštanja u promet digitalne potvrde EU o vakcinaciji ili posedovanju antitela na virus Covid-19.

Evropski sistem digitalnih putnih sertifikata stupa na snagu 1. jula, ali udruženje aerodoma ACI i udruženja vazduhoplovnih kompanija A4E, IATA i ERA upozorili su u pismu evropskim čelnicima na „zabrinjavajuću šarolikost pristupa“ širom kontinenta.

„Broj putnika će biti značajno povećan u narednim danima, kako kreće letnja turistička sezona, pa je rizik od nastanka haosa na evropskim aerodromima veliki“, kaže se u javnom pismu u koje je Reuters imao uvid. Dodaje se i da se pristupi administriranju digitalnih sertifikata značajno razlikuju od zemlje do zemlje, čineći „zabrinjavajući pačvork“, koji može imati nesagledive posledice.

Digitalni sertifikati, poput onih koji se po zahtevu besplatno dobijaju u Srbiji, sadrže informacije o vakcinaciji protiv korona virusa, posedovanju negativnog nalaza na testiranju ili rezultatu antigenskih analiza, i očitavaju se preko QR koda na mobilnom telefonu ili odštampanom dokumentu koji se pokazuje na pasoškoj kontroli.

Direktor Aci Europe Olivije Jankovek (Olivier Jankovec), ističe da su predstavnici u grupaciji aerodroma veoma zabrinuti. „Velika fragmentacija i različiti pristupi u primeni i pregledavanju digitalnih sertifikata na više zasebnih punktova samo će otežati posao svima. Veoma sam nervozan zbog predstojećeg broja ručnog overavanja digitalnih potvrda – u pitanju je povećanje broja provera putnika bez presedana“, rekao je Jankovek.

Iz IATA ističu da je vreme koje putnici provedu pre svog leta na raznim kontrolama i čekanju tokom pandemije udvostručeno sa prosečnih sat i po na gotovo tri sata, a da će novi propisi i njihova primena od 1. jula takvo stanje dodatno pogoršati.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...