Pad vlade u Izraelu i novi izbori

Moguć povratak Netanjahua na premijersku funkciju

SvetVesti

21.6.2022 12:12 Autor: Vladimir Jokanović 3

Moguć povratak Netanjahua na premijersku funkciju Moguć povratak Netanjahua na premijersku funkciju
Oslabljena izraelska vladajuća koalicija objavila je u ponedeljak da će raspustiti parlament i raspisati nove izbore, otvarajući mogućnost za povratak na vlast bivšeg premijera... Moguć povratak Netanjahua na premijersku funkciju

Oslabljena izraelska vladajuća koalicija objavila je u ponedeljak da će raspustiti parlament i raspisati nove izbore, otvarajući mogućnost za povratak na vlast bivšeg premijera Benjamina Netanjahua ili još jedan period produženog političkog zastoja.

Izbori će biti održani peti put u poslednje tri godine, a Netanjahu koji je lider opozicije u poslednjih godinu dana, mogao bi da se vrati u središte političkih zbivanja.

„Mislim da su se vetrovi promenili. Osećam to“, izjavio je Netanjahu, prenosi AP.

Prethodna četiri izborna procesa, fokusirana na Netanjahuovu sposobnost da vlada dok se suočava sa istragom o korupciji, nisu donela rezultat.

Dok istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je Netanjahu, kome se trenutni sudi, favorit, nije izvesno da njegova stranka može da obezbedi potrebnu parlamentarnu većinu za formiranje vlade.

Aktuelni premijer Naftali Benet, bivši Netanjahuov saveznik i pomoćnik formirao je svoju vladu pre godinu dana, sa idejom da zaustavi beskrajni izborni ciklus. Međutim, krhka koaliciona vlada, koja uključuje stranke sa svih strana političkog spektra, izgubila je većinu ranije ove godine i suočila se sa neposlušnošću više poslanika poslednjih nedelja.

Objavljujući plan da raspusti vladu, Benet je rekao da je doneo „pravu odluku“ u teškim okolnostima.

„Zajedno smo izvukli Izrael iz rupe. Mnogo toga smo postigli u ovoj godini“, rekao je premijer. On je istakao dostignuća svoje vlade, kao što su usvajanje budžeta i vođenje zemlje kroz dva talasa pandemije Covid-19 bez nametanja izolacije, dok je na granici Izraela sa pojasom Gaze uglavnom bilo mirno.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...