U susret grejnoj sezoni i velikoj potrošnji električne energije

Moguće je značajno smanjiti račune za struju na više načina

EkologijaSrbijaU fokusuVesti

15.9.2021 09:00 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Moguće je značajno smanjiti račune za struju na više načina Moguće je značajno smanjiti račune za struju na više načina
Bliže se zima i sezona grejanja, ali i sezona većih računa za struju. Na vremenske prilike ne možemo da utičemo, ali na svoje navike... Moguće je značajno smanjiti račune za struju na više načina

Bliže se zima i sezona grejanja, ali i sezona većih računa za struju. Na vremenske prilike ne možemo da utičemo, ali na svoje navike možemo, što je jedan od načina da se smanji račun za struju ili bar da se u narednim mesecima zadrži na određenim nivoima.

Taktika ima mnogo i u većini slučajeva odnose se na racionalniju upotrebu uređaja koji su veliki potrošači (veš mašine, klime, TA peći, šporeti i rerne, frižideri, zamrzivači, itd.). Na primer, oni koji se dogrevaju na klima uređaje mogu da uštede tako što smanje temperaturu. Samo na jednom sniženom stepenu može da se uštedi oko tri odsto struje.

Sa druge strane, „male stvari“, kao što je korišćenje štedljivih sijalica, zatim vađenje punjača iz utičnica mogu napraviti dovoljnu razliku u trošku. Tu pomažu i kuvanje na veliko, za nekoliko dana unapred, jer potrošnja nije ista ako se šporet uključuje svakodnevno ili jednom do dva puta nedeljno, piše Blic.

Kada je reč o veš mašini i mašini za suđe, najvolje je uključivati ih kada ima dovoljno veša/suđa. Naime, ovi uređaji koriste istu količinu električne energije nevezano za količinu prljavih stvari i suđa u njima.

Vrata od frižidera bi valjalo da nisu dugo otvorena, kako ne bi mnogo toplote ušlo unutra. Uređaj će u tom slučaju ponovo morati da spusti temperaturu kakva je inače, a za to će povući dodatnu količinu struje.

Takođe, ušteda na gašenju sijalica za sobom je i više nego značajna, a preporučuje se da se iste zamene štedljivim LED sijalicama.

Kako je bojler jedan od većih potrošača, ekonomično je iskoristiti zelenu tarifu i uključivati bojler isključivo noću. Jako bitna stvar je i da se isti redovno čisti od kamenca, jer sam kamenac usporava proces zagrevanja, što dovodi do veće potrošnje struje.

Uređaje nije preporučljivo držati u ‘stand by’ načinu rada (najčešće tada svetli crvena lampica), jer se tako potroši i do osam procenata električne energije godišnje.

Tako kada se, recimo, ne koristi računar i slični električni uređaji, treba ih ugasiti. Ako i moraju da ostanu uključeni, onda je dobro bar ugasiti monitor, jer najveća potrošnja energije kod računara otpada upravo na ekran.

Punjači, ali i mnogi drugi električni uređaji kao što je televizor, troše struju čak i kad su samo uključeni u utičnicu. U slučaju televizora možete tako da se potroši čak 24 odsto manje struje.

Način na koji se provetravaju prostorije tokom hladnih dana takođe dosta utiče na potrošnju energije. Preporučuje se da se češće otvaraju prozori, ali u kraćim intervalima, kako bi svež vazduh ušao u sobu. U tom slučaju toplota ne stigne da potpuno ‘pobegne’ iz sobe i neće biti potrebe za dodatnim dogrevanjem.

Za jedno kupanje u kadi se potroši vode kao i za tri tuširanja, a kada je reč o samom tuširanju – jedno tuširanje ispod pet minuta smanjuje potrošnju struje i vode bar na pola nego obično.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...