domaće kompanije dobile šansu da se takmiče na tržištu od 1,4 milijarde stanovnika

Momirović pozvao srpske privrednike da iskoriste pogodnosti Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom

SrbijaSvetVesti

18.6.2024 13:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Momirović pozvao srpske privrednike da iskoriste pogodnosti Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom Momirović pozvao srpske privrednike da iskoriste pogodnosti Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom
Ministar trgovine Tomislav Momirović pozvao je danas privrednike iz Srbije da istraže mogućnosti Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom, koji stupa na snagu 1.... Momirović pozvao srpske privrednike da iskoriste pogodnosti Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom

Ministar trgovine Tomislav Momirović pozvao je danas privrednike iz Srbije da istraže mogućnosti Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom, koji stupa na snagu 1. jula i da iskoriste sve pogodnosti koje pruža za povećanje konkurentnosti, širenje poslovanja i povećanje izvoza.

„Potpisali smo sporazum sa državom koja ima najveće tržište na svetu. Otvorili smo naše tržište od 6,5 miliona stanovnika, a domaće kompanije su dobile šansu da se takmiče na tržištu od 1,4 milijarde stanovnika. To je više od šanse, možda najveća šansa za naša preduzeća u poslednjih 25 godina“, kazao je on privrednicima u Privrednoj komori Srbije (PKS) na prvom predstavljanju sporazuma, a tom prilikom je rečeno i da se naredna predstavljanja planiraju širom zemlje.

Momirović je podsetio da će prvog dana stupanja sporazuma na snagu, 60 odsto robe, što je, kako je naveo, oko 10.000 proizvoda, biti oslobođeno carina, u narednih pet do deset godina još 30 odsto robe, dok će deset odsto najosetljivijih proizvoda, pre svega poljoprivrednih, biti i dalje zaštićeni.

Dodao je i da će roba koja će biti oslobođena carina za pet godina do tada godišnje imati umanjenu carinu za po 20 odsto, dok će roba koja će biti bez carina za deset godina, do tada godišnje imati smanenje carina od po deset procenata.

Foto: Pixabay.com

„Pre svega nam je cilj da na kineskom tržištu domaće kompanije plasiraju i brendiraju svoje proizvode, ali Sporazum znači i da će ljudi koji uvoze iz Kine imati povoljniji uvoz. Država se svesno lišila prihoda od carina u jednom segmentu da bi privreda mogla da uvozi po povoljnijim uslovima“, rekao je ministar.

Momirović je kazao da na sajtu Ministarstva trgovine svi zainteresovani mogu da vide detalje Sporazuma, kao i status više od 20.000 artikala koji su obuhvaćenih ovim ugovorom.

„Nema razvoja ekonomije bez slobodne trgovine. U zemlji kao što je Srbija sa 6,5 miliona stanovnika, svaki protekcionizam ide nama na štetu“, rekao je Momirović, navodeći da su svi slični prethodni sporazumi doneli samo dobro domaćoj ekonomiji.

Podsetio da je pre sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom Srbija zaključila nekoliko sličnih sporazuma kao što su Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, CEFTA sporazum, Sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom, Sporazum o slobodnoj trgovini sa Turskom, kao i preferencijalni sporazumi sa Japanom i SAD.

„Svaki od ovih sporazuma pratile su kontroverze, da li će naša industrija biti uništena, kako ćemo ako ne budemo zaštićeni. Ali nakon svih tih godina primene, svesni smo reindustrijalizacije zemlje, velikog broja kompanija koje su došle u Srbiju da rade. Ti sporazumi su doveli do otvaranja novih radnih mesta, podizanja ekonomije i uveren sam da će Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom imati još bolji efekat“, kazao je ministar trgovine.

On je istakao i da će država pratiti primenu Sporazuma sa Kinom, kako ne bi došlo do prekomernog uvoza, ističići da se ne može desiti da se Sporazum zloupotrebi.

Kao primer uticaja trgovine na privredni rast zemlje on je naveo da je u rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prethodnom periodu najveći uticaj imala spoljnotrgovinska razmena.

„Prošle godine rast našeg BDP-a je bio oko 2,5 odsto, a 2,3 odsto je otpalo na trgovinsku razmenu. Izvoz je rastao 1,5 odsto, a uvoz je doprineo sa 0,8 odsto“, kazao je on.

Momirović je najavio i da se radi na skorom potpisivanju sporazuma o slobodnoj trgovini Srbije sa Egiptom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

  • SABRINA

    18.6.2024 #1 Author

    Ovaj sporazum sa Kinom je stvarno dobar za privrednike.

    Odgovori

  • DUCA

    18.6.2024 #3 Author

    Sjajno što će domaće kompanije imati mogućnost da plasiraju svoje proizvode na kineskom tržištu.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.