Lošiji rezultati u oblastima državne potrošnje, fiskalnog zdravlja, poslovne i trgovinske slobode...

Na listi globalnih ekonomskih sloboda Crna Gora pala za 23 mesta

BiznisRegionVesti

17.2.2022 11:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Na listi globalnih ekonomskih sloboda Crna Gora pala za 23 mesta Na listi globalnih ekonomskih sloboda Crna Gora pala za 23 mesta
Crna Gora je na listi globalnih ekonomskih sloboda američke Heritage Foundation zauzela 103. mesto od ukupno 177 rangirane države. U prethodnom izveštaju Crna Gora... Na listi globalnih ekonomskih sloboda Crna Gora pala za 23 mesta

Crna Gora je na listi globalnih ekonomskih sloboda američke Heritage Foundation zauzela 103. mesto od ukupno 177 rangirane države.

U prethodnom izveštaju Crna Gora se nalazila na 80. poziciji od 178 zemalja, što znači da je nazadovala za 23 mesta.

Kako se navodi u izveštaju, ukupna ocena ekonomskih sloboda Crne Gore iznosi 57,8, što je 5,6 manje u odnosu na prethodni izveštaj, prenosi Mina.

“Crna Gora je rangirana na 41. mestu među 45 zemalja u regionu Evrope, a njen ukupni rezultat je ispod regionalnog i svetskog proseka”, navodi se u izveštaju. Dodaje se da je napredak je prepoznat u oblasti imovinskih prava, poreskog opterećenja i monetarne slobode. Pad je evidentiran u domenu efikasnosti pravosuđa, integriteta vlade, državne potrošnje, fiskalnog zdravlja, kao i poslovnih, trgovinskih i sloboda na tržištu rada.

Na istom nivou ostale su investicione i finansijske slobode.

“Nažalost, petogodišnji rekord generalno solidne ekonomske slobode je potkopan. Crna Gora je zabeležila ukupni gubitak ekonomske slobode od 4,2 poena od 2017. godine i pala je iz kategorije umereno slobodna u kategoriju uglavnom neslobodna“, navodi se u izveštaju.

Monetarna i sloboda trgovine i dalje pokazuju snagu, ali su efikasnost pravosuđa i integritet vlade slabi.

Imovinska prava se, kako se dodaje, poštuju.

“Uprkos naporima da se ojača njegova nezavisnost, pravosuđe je i dalje podložno pritiscima vlade i pati od ozbiljnih nedostataka u transparentnosti, otvorenosti, profesionalizmu i odgovornosti”, navodi se u izveštaju.

Iako su strane investicije zvanično dobrodošle, režim ulaganja ostaje birokratski i podriva dinamičniji rast investicija. Mali finansijski sektor je postepeno postao konkurentniji i raznovrsniji.

U izveštaju se navodi da je implementacija zakonskog okvira usvojenog 2006. godine za podsticanje privatizacije bila spora.

Malo uspeha je postignuto u diversifikaciji izvan turizma, energetike i poljoprivrede.

“Vlada nastavlja da subvencioniše strateški važna državna preduzeća u oblastima energetike, saobraćaja i turizma”, dodaje se u izveštaju.

  • Milovan94

    17.2.2022 #1 Author

    Pa to je bilo i očekivano imajući u vidu celokupnu situaciju.

    Odgovori

  • GOCA BG

    17.2.2022 #2 Author

    Kakav sistem rada imaju,politike,pravosudja,jos se oni i drze…

    Odgovori

  • JANA

    28.2.2022 #3 Author

    Porazavajuce je koliko su daleko ispod regionalnog i svetskog proseka

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...