NA LISTI NAJUSPEŠNIJIH SVETSKIH KOMPANIJA ČAK 133 IZ KINE Prvi put manji broj firmi iz SAD među Global 500

BiznisSvetVesti

12.8.2020 09:32 Autor: Ljiljana Begović 0

NA LISTI NAJUSPEŠNIJIH SVETSKIH KOMPANIJA ČAK 133 IZ KINE Prvi put manji broj firmi iz SAD među Global 500 NA LISTI NAJUSPEŠNIJIH SVETSKIH KOMPANIJA ČAK 133 IZ KINE Prvi put manji broj firmi iz SAD među Global 500
Na listi „Global 500“ koja obuhvata 500 najuspešnijih kompanija na svetu, nalazi se 133 firmi iz Kine, uključujući hongkonške i tajvanske kompanije, kao i... NA LISTI NAJUSPEŠNIJIH SVETSKIH KOMPANIJA ČAK 133 IZ KINE Prvi put manji broj firmi iz SAD među Global 500

Na listi „Global 500“ koja obuhvata 500 najuspešnijih kompanija na svetu, nalazi se 133 firmi iz Kine, uključujući hongkonške i tajvanske kompanije, kao i 121 preduzeće iz Sjedinjenih Američkih Država.

Ovih 500 kompanija prihodovalo je u 2019. 33,3 hiljade milijardi dolara i stvorilo profit od dve hiljade milijardi dolara. Širom sveta zapošljavaju skoro 70 miliona ljudi, navodi američki magazin „Fortune“, koji je objavio listu.

Na prvom mestu liste nalazi se američka korporacija „Walmart“ . Najveća kineska državna naftna grupacija „Sinopec Group“ je zauzela drugo mesto, dok su se na trećem i četvrtom mestu našle dve kineske državne kompanije, „China national petroleum“ i Državna elektroprivreda.

Foto: Biznis.rs

U prvih 50 mesta ima 12 kineskih kompanija, među njima su četiri banke, uključujući „ICBC“, „CB“, „ABC“ i Banku Kine. Kineski tehnološki gigant „Huawei“ je ove godine zauzeo 49. mesto na listi, dok za jedno mesto niže rangirana Kineska grupacija za železnički inženjering.

Globalna trgovina je motor uspeha globalnih kompanija. Sposobnost za traženje novih tržišta i izvoz su takođe presudni faktori, navodi se u magazinu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...